Skills booster: Doorschrijven

Illustratie van een student achter een laptop met haar duim omhoog.

Voor een schrijfopdracht kan het lastig zijn om te beginnen met schrijven. Om die eerste gedachtes, eerste versies of eerste draft op papier te krijgen kun je gebruik maken van de techniek doorschrijven, oftewel Speedwriting. Klaar om meters te maken met je tekst? Bekijk de informatie op deze pagina en ga direct aan de slag!

Hoe werkt doorschrijven?

In het kort: Je zet een wekker, start met schrijven, houdt niet op tot de wekker afgaat en kijkt niet (kritisch) naar wat je hebt geschreven.

Wanneer gebruik je deze techniek? 

Doorschrijven kun je doen op verschillende momenten in een schrijfproces en met verschillen doelen en uitkomsten. Het is daarom belangrijk om na te denken in welke fase van je schrijfproces je bent en wat het doel is.

Eerste versie

Als je al weet hoe je tekst er in grote lijnen uit gaat zien en je hebt een outline of tekstschema, dan kun je je eerste versie gaan doorschrijven. Daarover gaat onderstaande video.

Free writing

Als je op ideeën wilt komen, doe je aan ‘free writing’. Je schrijft dan ongecensureerd op wat er in je hoofd zit. Belangrijk is dan om vrij te kunnen associëren. In de video hieronder wordt 'free writing' verder toegelicht. 

Prullenbakversie

Als je al wel wat ideeën of informatie (of data) hebt, en je wilt erachter komen of je al voldoende hebt nagedacht om te gaan schrijven, schrijf je een prullenbakversie. Ook hier probeer je jezelf niet kritisch te beoordelen en door te schrijven.

Meer tips

Op zoek naar meer schrijf- en studeertechnieken die je direct kunt toepassen? Bekijk het overzicht van alle tips en kennisclips.

De Skills Boosters worden aangeboden door: Onderwijsadvies & Training, het Skills Lab en het Nationaal Programma Onderwijs.