Beter concentreren met de Pomodoro-kookwekker; werkt het wel of niet?

Foto van een kookwekker in de vorm van een rode tomaat

Als we de bladen zouden moeten geloven, wordt onze concentratie met het jaar slechter. Wil je je leren concentreren als een pro? Er bestaan verschillende technieken die je kunnen helpen. Eén van die technieken is de ‘Pomodoro’. Maar werkt het studeren met zo’n Pomodoro-kookwekker echt? 

Zo werkt de Pomodo-techniek

De Pomodoro is een concentratietechniek die al in de jaren tachtig bedacht is door Francesco Cirillo. De techniek zou ervoor zorgen dat je je beter concentreert en meer werk gedaan krijgt in minder tijd. Deze techniek is simpel: neem een kookwekker, stel die in op 25 minuten en werk tot de kookwekker afgaat. Neem dan vijf minuten pauze en stel de kookwekker daarna weer in op 25 minuten. Dit doe je totdat je vier Pomodoro’s (studiesessies van 25 minuten) hebt gehad en dan neem je één lange pauze.

Dit zegt de expert

Stefan van der Stigchel is hoogleraar en bestudeert al jaren hoe concentratie werkt. In zijn boek Grip op je aandacht bespreekt hij mythes over concentratie en geeft hij nuttige tips die ondersteund worden vanuit wetenschappelijk onderzoek. 

Stefan van der Stigchel vertelt tijdens een lezing van de Universiteit Utrecht dat het heel goed is om onderscheid te maken tussen focustijd en tijd voor ontspanning. Dat doet de Pomodoro dus goed. Maar waar de Pomodoro de mist in gaat, is de vaste focustijd (25 minuten). Stel: je zit er net lekker in en die kookwekker gaat af. Moet je dan stoppen? Volgens Van der Stigchel niet, en kun je vooral lekker doorgaan totdat je concentratie begint weg te ebben. Dit is voor iedereen anders; sommigen houden 25 minuten niet vol, terwijl anderen makkelijk doorgaan tot 45 minuten. 

Tips

Kies een concrete taak

Als je geconcentreerd aan de slag wilt gaan, is het belangrijk om van tevoren na te denken over:

  •  wat je precies gaat doen tijdens zo’n studiesessie
  •  waartoe je dat doet (doel/resultaat) 
  •  en hoe je dat gaat aanpakken.

Doe je dat niet, dan weet je niet waar je de aandacht op moet richten en zijn die 25 minuten weinig effectief. Dus niet: Hoofdstuk 3 lezen (en kijken hoever je komt).

Maar wel: 

  • wat: Kern uit hoofdstuk 3 halen
  • waartoe (doel/resultaat):  Voorbereiding op het hoorcollege (globaal overzicht over het thema)
  • hoe: Samenvatting en afbeeldingen doornemen. Kom je onbekende of nieuwe concepten tegen? Zoek ze op en noteer ze. 

Creëer een afleidingsvrije omgeving

Daarnaast heeft de omgeving een sterke invloed op onze concentratie. Daarom zegt Van der Stigchel dat je jouw studeeromgeving zo moet inrichten dat je niet afgeleid wordt. Notificaties uit, alles op vliegtuigstand en studeren maar! 

Koffiebonen tellen

Zorg voor een aandachtsritueel

Een andere tip is het creëren van een aandachtsritueel: een korte handeling die je na een tijdje associeert met je gaan concentreren. Zo telde Beethoven voordat hij ging componeren nauwkeurig het aantal koffiebonen voor zijn kopje koffie. 

Neem goede pauzes

Als laatste benadrukt Van der Stigchel het nemen van goede pauzes. Tijdens een goede pauze laad je jouw ‘aandachtbatterij’ weer op. Zet niet automatisch een podcast op, maar ga bijvoorbeeld ook eens lekker dagdromen. 

Conclusie: zoek je eigen interne kookwekker

De Pomodoro-techniek is geen gouden greep, maar er zit wel degelijk logica in het afwisselen van volle concentratie en rust. Je moet alleen op zoek naar je eigen interne kookwekker. 

Verder lezen

Ben je op zoek naar een betere studie-aanpak, of wil je bepaalde studievaardigheden verder ontwikkelen? Bekijk welke trainingen je bij ons kunt volgen, of neem een kijkje bij onze andere studietips.