Goede aantekeningen maken bij onderwijsvideo’s

Student bekijkt onderwijsvideo en maakt aantekeningen met pen

Steeds meer docenten gebruiken filmpjes ter ondersteuning van hun onderwijs. YouTube-fragmenten, kennisclips en opnames van hoorcolleges worden ingezet om ervoor te zorgen dat jij in je eigen tijd zelfstandig aan de slag kunt met het leren voor een vak.  Als je een filmpje op een actieve manier bekijkt en gebruikt, ben je beter in staat de inhoud van een vak te begrijpen en te onthouden.

In de praktijk laten studenten een filmpje vaak over zich heen komen. Je bekijkt het misschien in een keer, zonder pauzes en zonder aantekeningen te maken, net als een aflevering van een tv-programma. En dat is een gemiste kans, want als je zo’n filmpje op een actieve manier bekijkt, ben je beter in staat om de inhoud van een vak te begrijpen en onthouden. 

Effect van pauzes en aantekeningen

Onderzoekers uit de V.S. onderzochten het effect van pauzes en het uitwerken van aantekeningen op begrip van informatie uit filmpjes. Deelnemers kregen de taak om te luisteren naar een minicollege van 14 minuten en hierbij aantekeningen te maken, zodat ze na afloop van het college enkele inhoudelijke vragen over de inhoud ervan konden beantwoorden. Voordat ze de test kregen, werd deelnemers eerst gevraagd hun aantekeningen verder uit te werken. Een deel van de deelnemers werkte met korte pauzes: zij kregen gedurende het minicollege drie keer een pauze van 5 minuten om hun aantekeningen tot dan toe verder uit te werken, terwijl de overige deelnemers dat pas mochten doen na afloop van het college.

  Studenten die hun aantekeningen in pauzes uitwerken, presteren beter op kennistoetsen.

  Beter presteren door pauzes

  Het bleek dat studenten die hun aantekeningen in pauzes uitwerkten, beter presteerden op de kennistoets dan studenten die hun aantekeningen alleen na afloop van het minicollege konden uitwerken. Dit effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat door te pauzeren je geheugen minder belast wordt en je aandacht beter wordt behouden.

  Tips

  Deze studietip wordt je aangeboden door:

  Tips en trainingen

  Ben je op zoek naar een betere studie-aanpak, of wil je bepaalde studievaardigheden verder ontwikkelen? Bekijk welke trainingen je bij ons kunt volgen, of neem een kijkje bij onze andere studietips.