Eureka! Didactiek voor het leren onderzoeken in vwo én havo
Eureka! Is een handboek voor docenten havo en vwo, die de schone taak hebben om leerlingen voor te bereiden op het hoger onderwijs. Bij die voorbereiding hoort een onmisbare vaardigheid die leerlingen onder de knie moeten krijgen: het ambacht van onderzoeken. Dit boek geeft docenten handvatten om binnen het eigen vak leerlingen de beginselen van ‘onderzoek doen’ bij te brengen.
Voor vwo én havo
Leren onderzoeken is niet alleen belangrijk voor leerlingen die voorsorteren op een wetenschappelijke vervolgopleiding, maar ook voor aankomende beroepsuitoefenaren in het hoger beroepsonderwijs. Er is echter wel een verschil in het type onderzoek dat je doet in een academische context of beroepsmatige context. In een academische context ligt de nadruk op theoriegericht onderzoek, en in beroepsmatige contexten is dat meer praktijkgericht ontwerponderzoek. Eureka! geeft houvast om beide typen onderzoek in het vakonderwijs van havo en vwo te integreren.
Met dit boek bereid je je leerlingen beter voor op het onderzoeksmatig denken en handelen van het hoger onderwijs
Onderzoekskunde en onderzoeksdidactiek
Hoe breng je leerlingen onderzoeksvaardigheden bij? Daarvoor heb je als docent kennis nodig over onderzoeksmatig denken en werken, maar ook over hoe je dit vormgeeft in de les. Eureka! voorziet in beide. In zes hoofdstukken lees je over het hoe en waarom van onderzoeken en over de didactiek van het leren onderzoeken. De praktijkvoorbeelden geven inzicht in hoe leerlingen onderzoek kunnen doen op hun eigen niveau, in alle vakken en voor alle vormen van onderzoek. Ook laten de voorbeelden zien hoe je leerlingen hierbij begeleidt en hun vorderingen beoordeelt.
Docenten kunnen op basis van het boek hun lessen en de begeleiding van leerlingen op een eigen manier vormgeven, precies zoals het past bij de leerling, de docent en het vak. In het boek worden verschillende begrippen uit de wereld van wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek uitgelegd en vertaald naar de context en het niveau van de leerling. Het werkproces van onderzoek doen wordt beschreven en het aandeel van de leerling en docent hier in. Hoe vullen zij elkaar aan? En hoe evalueer en waardeer je uiteindelijk de opbrengst van de leerervaring?
Doorlopende leerlijn
Leren onderzoeken kan het best gebeuren in een doorlopende leerlijn van brugklas tot profielwerkstuk, waaraan docenten van alle vakken bijdragen. het boek biedt dan ook handvatten om binnen de schoolorganisatie een leerlijn ‘leren onderzoeken’ op te zetten waarbij alle vakken betrokken zijn.
Eureka! is vernieuwd
Op 16 maart is een compleet herziene editie van Eureka! verschenen met 25% nieuwe inhoud . Het boek is bijgesteld op basis van ervaringen van vo-docenten die de afgelopen 6 jaar met het boek werkten. Zo is er meer aandacht voor ontwerpgericht onderzoek, en meer uitgewerkte voorbeelden van onderzoekstaken, onderzoeksvragen, werkplannen en beoordelingscriteria. Ook is de leesbaarheid en de vormgeving verbeterd, en is op veler verzoek een index toegevoegd om het navigeren makkelijker te maken.
Bestellen
Je kunt Eureka! bestellen in de webshop. Wil je tien of meer exemplaren bestellen? Vul dan het bestelformulier in.
Algemene gegevens
- Volledige titel: Eureka! Didactiek voor het leren onderzoeken in vwo én havo
- Auteurs: Heleen Wientjes en Joris Veenhoven
- Jaar van publicatie: 2022
- ISBN: 9789081915786
- Uitgegeven door: Onderwijsadvies & Training, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht
- Inhoudsopgave
Contact
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op via:
onderwijsadviesentraining@uu.nl
030 253 2261
Advies of ondersteuning
Wil je meer advies of ondersteuning over het leren onderzoeken van leerlingen? Bekijk ons cursusaanbod.
Meer lezen over dit onderwerp
- Artikel: Met alle vakken bijdragen aan de onderzoeksvaardigheid van leerlingen
- Artikel: Zo help je leerlingen bij het formuleren van een heldere onderzoeksvraag
- Artikel: Zelf onderzoek doen helpt leerlingen bij het leren ontwerpen
- Artikel: Structurele aandacht voor leren onderzoeken is geen luxe maar noodzaak