Zo houd je je wèl aan je planning

student, studeren, plannen, O&T

Je hebt een prachtige planning gemaakt, maar nu begint het echte werk; je aan deze planning houden. Met deze 3 tips wordt het makkelijker om dit voor elkaar te krijgen. 

 

Tip 1: Start met stom

Begin met datgene waar je het minst zin in hebt. Je slaat dan twee vliegen in één klap: je hikt niet de hele dag tegen die activiteit aan én je kunt de energie, die het afvinken hiervan oplevert, gebruiken om de andere opdrachten fluitend uit te voeren. 

Tip 2: Hoe concreter, hoe beter

Maak de activiteiten in je planning zo concreet mogelijk. Dus niet: 'aan mijn scriptie werken', of 'literatuur lezen', maar: 'introductie van mijn scriptie schrijven', of 'hoofdstuk 3 en 4 lezen'. Hoe concreter je de activiteit maakt, hoe makkelijker het is om te beginnen en vast te stellen wanneer je de taak hebt afgerond. En dat geeft een goed gevoel!

Tip 3: Koppel tijd aan je taak

De meeste mensen worden ’s ochtends niet vanzelf wakker. Daarom zetten we een wekker. Dit kun je ook voor studeren doen. Zo kun je een alarm instellen, die je ‘wakker schudt’ omdat je met zelfstudie aan de slag moet of wanneer je een activiteit moet afronden.

Wat ook goed kan werken is om met een (studie)maatje in de bieb af te spreken en samen af te spreken wat je bijvoorbeeld het komende uur gaat doen. Na een uur kom je weer samen om te bespreken wat je hebt gedaan, je houdt even pauze (tot een afgesproken tijdstip) en daarna bespreek je weer wat je het uur daarna aan je studie gaat doen. 

Probeer het eens, en ervaar wat bovenstaande tips doen voor je workflow! 

Deze studietip is geschreven door:

Tips en trainingen

Ben je op zoek naar een betere studie-aanpak, of wil je bepaalde studievaardigheden verder ontwikkelen? Bekijk welke trainingen je bij ons kunt volgen, of neem een kijkje bij onze andere studietips.

Referenties

Wright, J. (2002). Time management: The pickle jar theory. A List Apart, 146, 1-5.