Aantekeningen maken. Wat werkt beter: pennen of tikken?

Aantekeningen maken met de laptop gaat een stuk sneller. Je kunt veel meer vastleggen in kortere tijd. Maar begrijp je de inhoud van het college dan ook? En weet je na afloop terug te halen waar het college om draaide?

Uit een onderzoek dat in Psychological Science is verschenen blijkt dat je meer leert van het met de pen vastleggen van de behandelde stof. Bij het maken van aantekeningen met pen en papier word je gedwongen om hoofd- en bijzaken te onderscheiden, terwijl je bij gebruik van een laptop vaak letterlijk de tekst van de docent vastlegt. Ook kun je met pen en papier verbanden inzichtelijk maken door pijlen te gebruiken en je aantekeningen anders te ordenen. Daardoor vindt de verwerking van de behandelde stof plaats tijdens het maken van de aantekeningen.

Meer onthouden

Uit het onderzoek bleek dat de studenten die aantekeningen met de hand hadden gemaakt in een test die een half uur later werd afgenomen meer hadden onthouden van het college en dat ze bovendien hoger scoorden op de inzichtvragen.
 

Contactpersoon