3. Hoe haal ik meer uit mijn online colleges?

Student zittend achter een bureau, werkend op een laptop.

Vanuit huis college volgen kan fijn zijn, omdat je meer vrijheid hebt om je eigen tijd in te delen. Maar erg motiverend is het meestal niet. Tijdens de colleges zit je alleen achter je laptop in plaats van met je medestudenten in een collegezaal. In de pauze kun je even thee of koffie halen, maar meer ook niet. Even scrollen en dan weer door met het tweede deel van het college. De meeste andere studenten hebben hun camera uit, dus dat heb jij ook maar gedaan. Luidruchtige huisgenoten of rommel om je heen helpen ook niet bepaald mee. Op deze manier kan studeren knap lastig worden.

Focus en concentratie

De meeste opleidingen nemen tijdens de coronacrisis hun colleges op. Het volgen van opgenomen colleges vereist andere vaardigheden dan een fysiek college. Zo heb je thuis waarschijnlijk meer afleiding dan in de collegezaal. Denk maar aan huisgenoten of familieleden die geluid maken of op een andere manier voor afleiding zorgen. Maar ook de afwas die nog gedaan moet worden, of de verleiding om series te gaan kijken. Je omgeving is heel bepalend voor je studiemodus. En een collegezaal nodigt nu eenmaal meer uit tot actieve deelname dan je slaapkamer of de eettafel. 

Tips voor het vinden van focus

  • Zorg ervoor dat je je kamer of werkplek zo inricht dat deze uitnodigt tot leren. Het kan al helpen om je bureau leeg te maken, deze wellicht op een andere plek te zetten en een notitieblok neer te leggen. Op die manier creëer je als het ware een leeromgeving voor jezelf.
     
  • Check of je voldoende licht hebt (buitenlicht heeft de voorkeur) en of de ruimte voldoende geventileerd is. Een gebrek aan licht en zuurstof maakt dat er energie verloren gaat, en die heb je nou juist nodig om je te concentreren.
     
  • Je kunt meestal zelf bepalen wanneer je het college bekijkt. Ben je een uitsteller of heb je moeite om jezelf te motiveren het college te bekijken? Dan kan het helpen om dezelfde tijden voor de colleges aan te houden als die in de studiehandleiding staan. Zijn er geen tijden aangegeven, dan doe je er goed aan om op vaste momenten je colleges te bekijken en aan een vak te werken. Het creëren van vaste gewoontes helpt om structuur in je dag en je week te houden. Ze zeggen niet voor niets: Motivation is what gets you started, habit is what keeps you going!
     
  • Het helpt om fysiek actief te worden als je je wilt concentreren. Probeer daarom voor (en na) het college even naar buiten te gaan. Loop een rondje of pak de fiets, alsof je naar het Utrecht Science Park of de binnenstad gaat. Op die manier bouw je als het ware een warming up (actief worden) of cooling down (verwerkingstijd) in tussen de verschillende activiteiten.

Actief hoorcollege volgen

  • Als je het lastig vindt om de hele tijd geconcentreerd te blijven tijdens het volgen van een college, kun je een timer zetten en het college in stukjes bekijken. Tot de timer af gaat (denk aan ongeveer 25 minuten of minder als je denk dat het nodig is) richt je je aandacht alleen op het college. Sluit andere vensters in je browser en leg je mobiele telefoon het liefst in een andere ruimte.
     
  • Actief aantekeningen maken bij het college kan ook helpen. Veel studenten vinden het juist in deze tijd fijn om aantekeningen met de hand te maken. Dat geeft een andere dynamiek dan voortdurend naar je beeldscherm kijken en typen. Let er bij het maken van aantekeningen wel op dat je niet letterlijk alles opschrijft wat de docent zegt. Probeer alleen de hoofdpunten eruit te halen.
     
  • Probeer je de hele tijd af te vragen: “Begrijp ik wat de docent vertelt?”. Op het moment dat je het niet meer volgt, kun je teruggaan naar het moment dat je het nog wel begreep. Is het nog steeds onduidelijk voor je? Pauzeer het college dan en schrijf je vraag op. Daar kun je later een antwoord op zoeken. Bijvoorbeeld door die te bespreken met studiegenoten, via een forum op Blackboard of via MS Teams aan de docent. Zorg er dus voor dat je bijhoudt of je de stof in de colleges begrijpt.
     
  • Bereid je college na, door 10-15 minuten je aantekeningen door te nemen en voor jezelf te markeren waar de docent uitvoerig bij stil stond (is extra belangrijk) en wat je nog niet helemaal begreep. Bedenk op basis daarvan wat je nog moet opzoeken of navragen en hoe je dat gaat aanpakken. Plan deze volgende stap in!

Actief werkcolleges volgen

Het doel van werkcolleges is het verdiepen en toepassen van kennis en vaardigheden in kleinere groepen, waarbij de onderlinge interactie tussen studenten heel belangrijk is. Tijdens werkcolleges oefen je met de stof die behandeld is in het hoorcollege. Dat oefenen kan heel verschillend zijn. Soms moet je debatteren of discussiëren. Andere keren moet je opgaven maken of formules toepassen.

Het leren gebeurt niet alleen tijdens het college, maar vaak ook tijdens de informele momenten. Denk maar aan de gesprekken die je tijdens de pauzes bij de koffieautomaat en na afloop met je medestudenten hebt. Of momenten dat je even blijft hangen om iets aan je docent te vragen. Informeel leren is heel belangrijk, maar gebeurt online minder spontaan. Gelukkig zijn er steeds meer opleidingen die hier rekening mee houden. Dan wordt er bijvoorbeeld een coffee corner in MS Teams aangemaakt waar je tijdens de pauze met medestudenten kunt kletsen.

Tips om aangehaakt te blijven bij de cursus en je medestudenten

  • Omdat je nu na het werkcollege direct thuis bent, ga je niet zo snel iets met medestudenten doen. Denk er eens aan om na het werkcollege na te praten of ga samen een spelletjes doen (tip: Boardgamearena). Dit is gezellig én verlaagt de drempel om aan te kloppen bij anderen als je ergens niet helemaal uitkomt.
     
  • Zet je camera aan! Als je je ervan bewust bent dat anderen je kunnen zien, ben je minder geneigd om onderuit te zakken of andere dingen te doen.
     
  • Net als bij de hoorcolleges geldt dat je actief moet blijven tijdens het werkcollege. Zorg er dus voor dat je bijblijft met de opgaven en meedoet aan de discussies. Door actief mee te doen denk je dieper na over de stof. Hierdoor maak je je de inhoud van een vak echt eigen, waardoor je dingen beter kunt begrijpen en onthouden.
     
  • Wees niet bang om van je te laten horen. Het gaat er niet om dat je het juiste antwoord geeft of dat je gelijk hebt, maar dat je er iets van leert. Daarom is het ook hier weer belangrijk om voor jezelf bij te houden of je argumenten (of opgaven) tijdens het werkcollege begrijpt.
     
  • Stel je vragen via de chat of overleg in de pauze met andere studenten. Op deze manier ben je in principe al aan het leren voor het tentamen of je aan het voorbereiden op het schrijven van een paper.

Kortom: leun niet achterover als je hoor- en werkcolleges volgt, maar doe actief mee!