Eureka! Didactiek voor het leren onderzoeken in het vwo

Het handboek 'Eureka! Didactiek voor het leren onderzoeken in het vwo' geeft vwo-docenten handvatten om binnen hun eigen vak leerlingen op te leiden tot jonge academici. Met dit handboek kunnen docenten het ambacht onderzoeken een plek geven binnen hun vak en binnen het onderwijs. In het voorjaar van 2023 verschijnt een compleet herziene editie van Eureka!

Ondersteuning en handvatten voor docenten

Leren onderzoeken begint in de brugklas en eindigt met het profielwerkstuk op de middelbare school, langs een leerweg die is vormgegeven door de docenten van alle relevante vakken. Docenten hebben hiervoor niet alleen actuele vakkennis nodig maar ook affiniteit en ervaring met wetenschappelijk denken en werken, en bovendien plezier in het begeleiden van het leerproces van de jonge onderzoekers. Het boek Eureka! ondersteunt docenten hierbij, en biedt handvatten om een leerlijn ‘leren onderzoeken’ op te zetten waarbij alle vakken betrokken zijn.

Eureka! is een prima handleiding voor vwo-docenten om leerlingen op te leiden tot veelbelovende academici

Hoe en waarom van onderzoeken

Het boek geeft in zes hoofdstukken gestructureerde informatie over het hoe en waarom van onderzoeken en over de didactiek van het leren onderzoeken. Docenten kunnen op basis van het boek hun lessen en de begeleiding van leerlingen op een eigen manier vormgeven, precies zoals het past bij de leerling, de docent en de context van het vak. In het boek worden verschillende begrippen uit het wetenschappelijk onderzoek uitgelegd en wordt aangehaakt bij de schoolpraktijk. Welke onderzoekservaring neemt de brugklasser mee uit het basisonderwijs en hoe kun je van daaruit verder werken? Het ziet het werkproces van onderzoek doen eruit, en welk aandeel hebben de docent en de leerlingen daarin? En wat is uiteindelijk de opbrengst van de leerervaring? Met dit boek in de hand kan de docent de leerlingen op het vwo begeleiden en opleiden tot toekomstige onderzoekers.

Bekijk de inhoudsopgave

Herziene editie (2023)

In het voorjaar van 2023 verschijnt een compleet herziene editie van Eureka! Op basis van ervaringen van vo-docenten die de afgelopen 6 jaar met het boek werkten, is het boek bijgesteld. In de nieuwe uitgave is er meer aandacht voor ontwerpgericht onderzoek. Dit type onderzoek sluit goed aan op wat de havo-leerling nodig heeft om zich voor te bereiden op het hoger beroepsonderwijs. En ook voor vwo-leerlingen is ervaring opdoen met ontwerpgericht onderzoek heel nuttig. De nieuwe editie van Eureka! biedt docenten houvast om het ontwerpgericht onderzoek in te vlechten in een leerlijn ‘leren onderzoeken’. 

Verder zijn er uitgewerkte voorbeelden toegevoegd van onder meer onderzoekstaken, onderzoeksvragen, werkplannen en beoordelingsmodellen. Uiteraard afkomstig uit het brede spectrum van schoolvakken. 

Blijf op de hoogte

Wil je een bericht ontvangen als de nieuwe editie van Eureka! beschikbaar is? Vul dan hier je contactgegevens in.

Eureka! is een goede handleiding als je het leren onderzoeken op je school naar een hoger plan wilt tillen

Praktische informatie en bestellen


Prijs

€ 27,71 (incl. verzendkosten)

Bestellen

Je kunt Eureka! bestellen in de webshop. Je betaalt via iDeal/Visa/Mastercard. 

Cursusaanbod

Ondersteuning nodig? Bekijk ons cursusaanbod over het leren onderzoeken van leerlingen.

Over het boek

  • Volledige titel: Eureka! Didactiek voor het leren onderzoeken in het vwo
  • Auteurs: Heleen Wientjes en Joris Veenhoven
  • ISBN: 978 90 819157 6 2
  • Paperback, 184 pagina's, 22x27 cm
  • Uitgave / jaar: Onderwijsadvies & Training, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht / 2016

Contact

Heb je vragen over het boek, of wil je meer informatie? Neem dan contact op via ons secretariaat:
Onderwijsadviesentraining@uu.nl
030 253 2261