Universiteit Utrecht in de rankings
In september 2023 besloot de Universiteit Utrecht (UU) om de vereiste informatie niet langer aan te leveren voor opname in ranglijsten. Deze beslissing is genomen in de context van Open Science en de veranderende houding ten opzichte van erkenning en beloning.
Ranglijsten kennen beperkingen
Ondanks dat wereldranglijsten een realiteit zijn voor universiteiten, heeft de Universiteit Utrecht (UU) er bewust voor gekozen om geen gegevens meer te verstrekken voor rangschikking:
- Prioriteit voor samenwerking: Rankings leggen te veel nadruk op scoren en competitie, terwijl we juist willen inzetten op samenwerking en open science, twee van onze leidende beginselen.
- Complexiteit van kwaliteit: Het is vrijwel onmogelijk om de kwaliteit van een gehele universiteit, met alle verschillende opleidingen, onderzoek en impact, in één getal te vangen.
- Twijfelachtige methoden: Onderzoek toont aan dat ranglijsten vaak gebaseerd zijn op zelf gerapporteerde gegevens door universiteiten en op methodologieën die niet erg transparant zijn.
Alternatieven voor kwaliteitsindicatie
We moedigen studenten aan om de inhoud en aard van programma's te vergelijken, en onderzoekers om zich te richten op de kwaliteit van onderzoeksprogramma's en werkomstandigheden.
Universiteit Utrecht steunt verschillende initiatieven die weerstand bieden aan de dominantie van rankings, bijvoorbeeld More Than Our Rank en CoARA.
Samen optrekken
Net als veel andere Nederlandse en internationale universiteiten, is Universiteit Utrecht al lange tijd kritisch over ranglijsten. UU’s beslissing om niet langer actief deel te nemen, is in lijn met onze waarden en ambities en waar we voor staan in de (inter)nationale academische gemeenschap.
Andere Nederlandse universiteiten heroverwegen ook hun deelname aan ranglijsten. Zie het adviesdocument dat de Universiteiten van Nederland (UNL) gezamenlijk hebben opgesteld over de effecten van ranglijsten op de academische gemeenschap en hoe we hiermee om moeten gaan.