Utrechts Psalter

Uniek middeleeuws meesterwerk 

Een fragment uit het Utrechts Psalter
Een fragment uit het Utrechts Psalter

Het Utrechts Psalter is bijna 1200 jaar geleden gemaakt en rijk geïllustreerd. Het is het kroonjuweel uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht en is in oktober 2015 toegevoegd aan het Memory of the World Register van UNESCO. 

Wat is een psalter?

Een psalter is een verzameling van de 150 psalmen uit het Oude Testament van de Bijbel. Christenen en Joden gebruiken dit liedboek tijdens hun gebeden en diensten. Elk psalm heeft een eigen verhaal.

Utrechts Psalter: een trendsetter

In het Utrechts Psalter zijn naast de 150 psalmen ook zestien Bijbelse liederen en gebeden opgenomen. Het Psalter is zo bijzonder, omdat iedere psalm, gebed of gezang vooraf wordt gegaan door een afbeelding die een visuele interpretatie van de tekst geeft. Tekeningen in een surrealistische en dynamische stijl, gemaakt door acht kunstenaars. Voor die tijd zeer vernieuwend en vooruitstrevend. Een stijl die nog eeuwenlang werd geïmiteerd. Daarmee werd het boek een trendsetter.

Waarschijnlijk is het Psalter rond 830 in de Abdij van Hautvillers bij Reims in opdracht van aartsbisschop Ebbo van Reims (816 – 835) gemaakt. Na allerlei omzwervingen kwam het vanuit Engeland in 1716 handen van de Utrechter Willem de Ridder. Hij schonk het boekwerk aan de Universiteitsbibliotheek.

Meer informatie

Bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
Blader door het Utrechts Psalter