Rookvrije campus

Welkom op een rookvrije campus. Utrecht Science Park, de International Campus Utrecht en de UU-locaties in de binnenstad zijn sinds 2021 geheel rookvrij. Samen zorgen we voor een gezondere en duurzamere omgeving om in te studeren, werken en leven.

Welkom op onze rookvrije campus! Deze boodschap communiceren wij actief aan studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en andere partners in het Utrecht Science Park.

Wat valt onder het rookvrije terrein?

Alle UU-locaties zijn rookvrij. Dit betekent dat er niet gerookt mag worden op het terrein van het Utrecht Science Park, de International Campus Utrecht én de binnenstad.

Utrecht Science Park

Het gehele Utrecht Science Park is rookvrij. Dit geldt ook voor het terrein de Botanische Tuinen, Sportcentrum Olympos en andere organisaties. Ook de gemeentelijke groenstroken, bushaltes en openbare wegen zijn rookvrij.

Binnenstad en International Campus Utrecht

In de binnenstad zijn alle binnentuinen en -pleinen van de universitaire gebouwen rookvrij. Voor gebouwen die aan gemeentelijke grond grenzen, geldt dat er binnen een straal van zeven meter van de uitgang niet gerookt wordt.
Het terrein van de International Campus Utrecht is ook rookvrij. We vragen studenten en medewerkers dringend om niet in de buurt van omliggende woningen en ondernemingen te gaan roken, zodat omwonenden en het winkelend publiek geen overlast ervaren. Bekijk de plattegrond (login vereist) van de binnenstad.

Handhaving

Er lopen handhavers rond op het UU-terrein. Zij handhaven op het rookbeleid. Ook kun je door UU-medewerkers worden aangesproken. De verantwoordelijkheid voor een rookvrij Utrecht Science Park ligt immers bij ons allemaal. Wanneer het nodig is, spreken we elkaar aan op elkaars gedrag.

Wil je stoppen met roken?

  • Bezoek je huisarts voor advies. Een huisarts kan stopadviezen geven en je doorverwijzen naar een stoppen-met-rokenprogramma. Zorgverzekeringen vergoeden deze programma’s volledig en deze komen niet voor rekening van het eigen risico.
  • Op www.ikstopnu.nl vind je informatie en tips over stoppen met roken.
  • Voor medewerkers die graag willen stoppen met roken heeft de Universiteit Utrecht een aantal stoppen-met-roken-boeken beschikbaar. Interesse? Stuur een email aan rookvrij@uu.nl o.v.v. 'boek'.
  • Ben je leidinggevende en wil je medewerkers ondersteuning bieden in het stoppen met roken? Bekijk de online webinar Samen Sterker Stoppen.

Toch roken?

Er is een beperkt aantal - door de gemeente vastgestelde - rookgedoogplekken in het Utrecht Science Park. Zo is er toch nog een alternatief voor rokers, zonder dat dit overlast geeft voor anderen.

Een banner met daarop achtereenvolgens een vinkje, het woord 'rookvrij' en de slogan 'Op weg naar een rookvrije generatie'

Wil je meer informatie over het rookbeleid? Stuur dan een e-mail naar rookvrij@uu.nl.