Rookvrije campus

Welkom op een rookvrije campus. Utrecht Science Park, de International Campus Utrecht en de UU-locaties in de binnenstad zijn nu geheel rookvrij. Zo zorgen we samen voor een gezonde en duurzame omgeving om in te studeren of werken.

Welkom op onze rookvrije campus! In het begin van het nieuwe Academisch Jaar 2021-2022 wordt deze boodschap actief gecommuniceerd aan studenten en staf van de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en andere partners in het Utrecht Science Park

Wat valt onder het rookvrije terrein?

Binnenstad en International Campus Utrecht

In de binnenstad zijn alle binnentuinen en -pleinen van de universitaire gebouwen rookvrij. Voor gebouwen die aan gemeentelijke grond grenzen, geldt dat er niet binnen zeven meter van de uitgang gerookt wordt. Het terrein van de International Campus Utrecht is ook rookvrij. We vragen studenten en medewerkers dringend om niet in de buurt van omliggende woningen en ondernemingen te gaan roken, zodat omwonenden en het winkelend publiek geen overlast ervaren. Bekijk de plattegrond (login vereist) van de binnenstad.

Utrecht Science Park

Het Utrecht Science Park is rookvrij. Dit geldt ook voor het terrein van de andere organisaties, inclusief de Botanische Tuinen en Sportcentrum Olympos. Ook de gemeentelijke groenstroken, bushaltes en openbare wegen zijn rookvrij.

Een street art-afbeelding ter promotie van de rookvrije campus. Aan de linkerzijde een ongezond ogende mond met een sigaret en een kruisje. Aan de rechterzijde een gezond ogende mond met een wortel tussen de tanden en ernaast een vinkje
In de eerste weken van het Academisch Jaar 2021-2022 kom je deze street-art-uitingen tegen op verschillende plekken in het Utrecht Science Park, de binnenstad en de International Campus Utrecht

Handhaving

Er lopen handhavers rond op het UU-terrein. Zij handhaven op het rookbeleid. Ook kun je door UU-medewerkers worden aangesproken. De verantwoordelijkheid voor een rookvrij Utrecht Science Park ligt immers bij ons allemaal. Wanneer dat nodig is, spreken we elkaar aan op elkaars gedrag. Dat geldt ook wanneer een collega of medestudent in het rookvrije gebied rookt.

Toch roken?

Er is een beperkt aantal - door de gemeente vastgestelde - rookgedoogplekken in het Utrecht Science Park. Zo is er toch nog een alternatief voor rokers, zonder dat dit overlast geeft voor anderen.

Wil je stoppen met roken?

  • Bezoek je huisarts voor advies. Een huisarts kan stopadviezen geven en je doorverwijzen naar een stoppen-met-rokenprogramma. Zorgverzekeringen vergoeden deze programma’s volledig en deze komen niet voor rekening van het eigen risico.
  • Op www.ikstopnu.nl vind je informatie en tips over stoppen met roken.
  • Voor medewerkers die graag willen stoppen met roken heeft de Universiteit Utrecht een aantal stoppen-met-roken-boeken beschikbaar. Interesse? Stuur een email aan rookvrij@uu.nl o.v.v. 'boek'.
  • Ben je leidinggevende en wil je medewerkers ondersteuning bieden in het stoppen met roken? Bekijk de online webinar Samen Sterker Stoppen.
Een banner met daarop achtereenvolgens een vinkje, het woord 'rookvrij' en de slogan 'Op weg naar een rookvrije generatie'

Wil je meer informatie over het rookbeleid? Stuur dan een e-mail naar rookvrij@uu.nl.