UMU (Universiteitsmuseum Utrecht)

Kinderen nemen een kijkje in de zaal Kijk, wij dieren!

Het nieuwe UMU (Universiteitsmuseum Utrecht) is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is. In dit vernieuwde familiemuseum krijg je een kijkje onder de motorkap van wetenschap en word je zelf een onderzoeker. 

Museum voor nieuwsgierige mensen

In vijf nieuwe tentoonstellingszalen maak je kennis met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht uit heden en verleden. Je gaat aan de slag met uitdagende onderzoeksactiviteiten en ontdekt hoe je onderzoek doet. Zo kun je een hartlongmachine ontwerpen, het gedrag van apen en mensen bestuderen, experimenteren met een luchtpomp of meedoen met een onderzoeksworkshop.  

Mysterybox

Kun je iets onderzoeken dat je niet ziet? Ervaar – net als een wetenschapper, met de mysterybox hoe je iets onderzoekt waarvan je nog niet alles weet. Tijdens je bezoek kom je op verschillende plekken de mysterybox tegen. In deze box zit een onbekend voorwerp. Door de mysterybox op verschillende manieren te onderzoeken, kom je steeds beter te weten wat er in de box zit. Wat denk jij dat er in zit? Twijfelen mag!

Het UMU is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur.

Ga naar de UMU website

Het wetenschappelijk proces begrijpelijk maken

Het UMU sluit aan bij de strategische thema’s van de universiteit om zo aan publiek zichtbaar te maken hoe de universiteit bijdraagt aan de samenleving en aan ontwikkelingen waarmee de bezoeker in de toekomst te maken krijgt. Het museum maakt het wetenschappelijk proces begrijpelijk en gebruikt hierbij de collectie. Daarnaast beheert en ontsluit het museum academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht.