Sporen van slavernij
Universiteit Utrecht wil rekenschap geven van slavernijverleden
In 2021 is een studie verschenen naar het slavernijverleden van de stad Utrecht. In de studie komt naar voren dat ook de Universiteit Utrecht (UU) banden heeft met slavernij.
Verantwoordelijkheid nemen
Het leed dat tot slaaf gemaakten hebben meegemaakt is onbeschrijfelijk en het gebrek aan erkenning hiervoor veroorzaakt nog steeds pijn. Ondertussen hebben allerlei mensen en instanties, waaronder ook de UU, in het verleden direct en indirect van de koloniale slavernij geprofiteerd. We moeten constateren dat wij lang niet alles weten van onze eigen rol hierbij, en dat is veelzeggend. Deze bladzijde uit onze geschiedenis is onderbelicht. De UU wil dit erkennen en verantwoordelijkheid te nemen, wil rekenschap geven van het verleden, conform een advies dat een commissie van deskundigen in februari 2022 schreef.
Onderzoek naar slavernijverleden
Intern wil de UU nieuw onderzoek naar het slavernijverleden faciliteren, en onderzoek dat al in gang is gezet (door de Universiteitsbibliotheek en het Universiteitsmuseum naar de eigen collecties bijvoorbeeld) te verbinden en zichtbaar te maken. De UU wil binnen de instelling debat aanjagen, bewustwording creëren en onderwijs geven. Daarnaast wil de UU bijdragen vanuit haar maatschappelijke rol, door in bredere zin onderzoek te doen naar racisme en koloniaal verleden, en bijvoorbeeld op multidisciplinaire wijze te onderzoeken op welke manier processen van verzoening vorm krijgen.
Sporen van slavernij in Utrecht ook zichtbaar op de universiteit
Net als andere bekende Hollandse bestuurs- en handelscentra was ook de stad Utrecht nauw betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Hoe deze betrokkenheid eruitzag heeft cultuurhistoricus drs. Nancy Jouwe onderzocht voor de Gemeente Utrecht. Zij voerde het onderzoek uit met historici dr. Remco Raben, dr. Matthijs Kuipers en studenten van de universiteit.
Commissie: “Geef als UU rekenschap van slavernijverleden”
In 2021 verscheen een studie naar het slavernijverleden van de stad Utrecht. Op basis van die studie heeft de burgemeester van Utrecht besloten excuses aan te bieden. In de studie komt naar voren dat ook de Universiteit Utrecht banden heeft met slavernij. Het college van bestuur heeft een commissie gevraagd advies te geven over wat de universiteit te doen staat.
Gerelateerd
Video's Studium Generale
- Wat we weten en niet weten over ons slavernijverleden
- Slavernij: hoe herstellen we historisch onrecht?
- Slavernij en institutioneel racisme
- Science Café - De witte medische blik
- Ras: tussen feit en fictie
- Tv-series ontleed: The Wire
- Voorbij de witte onschuld
- Science Snack | Voorbij witte onschuld
- Tolerantie anno nu
Artikelen Studium Generale
- Het lang verzwegen slavernijverleden van Utrecht
- Kunnen we historisch onrecht herstellen?
- Hoe bestrijden we institutioneel racisme?
- Waarom we het moeten hebben over discriminatie en racisme in de zorg
- #Educateyourself: waar anti-racisme volgens Gloria Wekker om gaat
- We moeten vaker over 'ras' praten
- Graven in het culturele archief
- Erken hedendaags racisme