Black Lives Matter
Inzichten over racisme, politiegeweld, protesten, stereotypes en gelijkheid
De dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die om het leven kwam door politiegeweld, heeft wereldwijd geresulteerd in protesten tegen racisme. De Black Lives Matter-beweging is daardoor prominent op het netvlies komen te staan. Binnen de Universiteit Utrecht leveren diverse wetenschappers een bijdrage aan dit maatschappelijke debat. Op deze pagina geven we daar een overzicht van.
Geen gerechtigheid, geen vrede: De Verenigde Staten van Amerika heeft transitionele rechtvaardigheid nodig
We zien nu in de VS wat er gebeurt als de mensenrechten worden ondermijnd en het vertrouwen in instellingen, zoals de politie en het rechtssysteem, wordt uitgehold door systemische racistische en discriminerende praktijken.
Deze MOOC leert je alles over mensenrechten wereldwijd
"De #BlackLivesMatter- beweging en de antiracismeprotesten weerspiegelen dieper liggende problemen, ook in onze eigen samenleving. Ze gaan over discriminatie en geweld, maar ook over sociale rechtvaardigheid. Echte verandering begint met actie, maar ook met kennis en bewustwording." De MOOC Human Rights for Open Societies draagt bij aan deze bewustwording.
#BlackLivesMatter – de grootste opstand ooit in de VS
"De massiviteit van de protesten is eenvoudigweg een afspiegeling van de massiviteit van de uitdaging waarvoor we staan. Racisme is niet incidenteel, maar structureel. Om dat te begrijpen, moeten we de geschiedenis kennen."
"Vierhonderd jaar van kolonialisme laat zich niet van de ene op de andere dag uitwissen."
“Nederland heeft bijna vierhonderd jaar een imposant koloniaal rijk gehad. Toch lijkt het zich in te beelden dat het bezit van dat rijk geen sporen nagelaten heeft in de geschiedenis, de taal, de cultuur, de manieren waarop zijzelf en de ander verbeeld worden en de omgang tussen wit en zwart.”
Hoe moeten we omgaan met controversiële standbeelden?
De moord op George Floyd door een witte politieagent heeft tot wereldwijde protesten en demonstraties tegen racisme en politiegeweld geleid. Als gevolg hiervan zijn ook standbeelden van historische figuren nu onderwerp van discussie.
"Chadwick Boseman brak een lans voor zwarte acteurs wereldwijd"
"In Hollywood is heel lang het idee dominant geweest dat alleen films met witte mannen in de hoofdrol genoeg geld kunnen binnenhalen." Inmiddels verandert dat langzaam maar zeker: "Boseman stond aan de voorhoede van de generatie die laat zien dat dat kan, onder meer door zijn rol in Black Panther".
De oproep voor een Nederlandse Emancipatie Autoriteit
Wat betreft inclusiviteit en gelijke kansen staat Nederland er niet goed voor. De interdisciplinaire onderzoekshub Gender and Diversity pleit in onderstaand manifest daarom voor de oprichting van een Nederlandse Emancipatie Autoriteit (NEMA).
Taskforce Diversiteit
Om te zorgen dat de Universiteit Utrecht een plek is waar het academische debat verrijkt wordt door een verscheidenheid aan achtergronden, is diversiteit van onder andere gender, etniciteit, klasse, religie en seksualiteit als belangrijk thema opgenomen in het Strategisch Plan.