Kennisalliantie Eindhoven-Wageningen-Utrecht

Focus op energie, voeding, gezondheid en duurzaamheid

Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht verbinden hun kennis om zo bij te dragen aan maatschappelijke transities op het gebied van energie, duurzaamheid, gezondheid en voeding. Ze investeren de komende acht jaar honderd miljoen euro in gezamenlijke onderzoek- en onderwijsprojecten om mondiale vraagstukken op te lossen. 

Challenging future generations

Het motto van de samenwerking is ‘Challenging future generations’. Jonge onderzoekers, docenten en studenten staan aan het roer en werken samen, dwars door disciplines heen. Aan jonge toponderzoekers  is gevraagd het voortouw te nemen. Onder andere de vertegenwoordigers van de vier ‘Young Academies’ hebben hierbij samen opgetrokken.

De uitdagingen waarmee toekomstige generaties te maken krijgen zijn groot, maar de mogelijkheden om die aan te gaan ook: deze vier instellingen vullen elkaar perfect aan. De focus in de samenwerking komt te liggen op de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, energie, voedsel en duurzaamheid.

Voortbouwen op ervaring

In het verleden wisten de vier instellingen van wereldniveau elkaar al op tal van onderzoeksgebieden te vinden. Dit leidde onder meer tot de succesvolle gezamenlijke masteropleidingen regenerative medicine en medical imaging. Daarnaast loopt er een reeks gezamenlijke onderzoeksprojecten, onder meer op het gebied van vitaliteit, fair energy transition, regeneratieve geneeskunde (bijvoorbeeld naar een gel voor hartherstel), ‘solar fuels’het Netherlands Center for One Healthhet digital food printing initiative en energieopslag in poreuze materialen
Deze nieuwe kennisalliantie bouwt voort op deze successen.

Lancering op 2 december 2020

Op 2 december 2020 werd de strategische samenwerking officieel gelanceerd in het online bijzijn van minister Ingrid van Engelshoven. Bekijk de samenvatting of het gehele event terug op www.ewuu.nl .

    Meer informatie

    Contact Utrecht-Eindhoven-Wageningen Alliantie