Horizon-subsidies voor twee consortia geleid door Utrechtse onderzoekers

Projectleiders Harriet Bulkeley (GEO) en Rens van de Schoot (FSW)

Twee onderzoeksconsortia geleid door Harriet Bulkeley (faculteit Geowetenschappen) en Rens van de Schoot (faculteit Sociale Wetenschappen) ontvangen Horizon-subsidies van samen 24,5 miljoen euro. Met Horizon Europe wil de Europese Commissie (EC) het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. 

Over de onderzoeksprojecten

Nu er steeds meer NBS worden geïmplementeerd, ontbreekt het ons aan inzicht wat dat alles bij elkaar oplevert. Creëren we synergie en geïntegreerde actie voor verschillende duurzaamheidsuitdagingen, of ontstaan er nu onverwachte en onbedoelde uitruilen waar we rekening mee moeten houden?

NATURESCAPES, geleid door Harriet Bulkeley

Het onderzoeksproject NATURESCAPES ontvangt een Horizon-subsidie van in totaal 6,5 miljoen euro. Nature Based Solutions (NBS) zijn enkelvoudige, op natuurlijke oplossingen gebaseerde duurzaamheidsinitiatieven, zoals groene daken of gemeenschapstuinen. NBS brengen maatschappelijke en milieuvoordelen met zich mee, maar het is nog onduidelijk of meervoudige NBS synergie opleveren.

NATURESCAPES krijgt Horizon subsidie

Met open-source, AI-ondersteunde software kunnen we grote hoeveelheden tekst screenen. Dit helpt wetenschappers en professionals om een overzicht te krijgen van de meest relevante gegevens voor hun werk.

IMPROVE-consortium, met werkpakket geleid door Rens van der Schoot

Het IMPROVE-consortium ontvangt een Horizon-subsidie van 18 miljoen euro. Een van de belangrijkste doelen van IMPROVE is het verbeteren van het gebruik van door de patiënt gegenereerde gezondheidsgegevens, zoals laboratoriumresultaten of de medische voorgeschiedenis van de patiënt.

Horizon grant voor verbeteren van gebruik gezondheidsgegevens

Kennisalliantie TU/e, WUR, UU, UMC Utrecht (EWUU)

De Universiteit Utrecht heeft een kennisalliantie met de Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen University & Research en het UMC Utrecht (Alliantie EWUU). Zowel NATURESCAPES als IMPROVE zijn onderzoeksprojecten waarop EWUU-onderzoekers samenwerken. Meer informatie over de alliantie is te vinden op de website