Unieke, waardevolle en zeldzame drukken, handgeschreven boeken, kaarten, globes, bladmuziek en nog veel meer bijzonder materiaal vindt u bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Conservatoren, informatiespecialisten en andere experts van Bijzondere Collecties adviseren en ondersteunen onderzoekers, docenten en studenten bij hun onderzoek naar bijzonder materiaal en bij de organisatie van hun onderwijs.

Zowel online als in de bibliotheek zelf zijn we u graag van dienst.

 • Nieuws

  • Een bijzondere bijbel keert terug naar Utrecht
   Nieuws
   Een handschrift afkomstig uit de Utrechtse Mariakerk is na meer dan 176 jaar omzwerven terug in Utrecht. De Universiteitsbibliotheek Utrecht, die de collectie van de Mariakerk beheert, kon het unieke werk eerder dit jaar aanschaffen.
  • Nieuwe collecties kaarten toegevoegd aan Old Maps Online
   Nieuws
   Twee grote deelcollecties kaarten van de Bijzondere Collecties zijn toegevoegd aan het platform Old Maps Online.
  • VN en deelorganisatie Unesco 75 jaar!
   Nieuws
   Deze week wordt gevierd dat de Verenigde Naties en deelorganisatie Unesco 75 jaar bestaan. Als erfgoedinstelling met een werk in het Unesco Memory of the World Register doen wii natuurlijk mee.
  • Utrechtse skyline online
   Nieuws
   De in september 2020 gelanceerde webapplicatie Utrecht in Perspectief biedt prachtige profielen van de Domstad, die middels linked data gekoppeld zijn aan gegeorefereerde oude kaarten, archiefstukken en Wikipedia.
  RSS Meer nieuws