'Chart of part of the Feejee islands [...]', 1799

Deze kaart van de Fiji-eilanden verscheen in een verslag van een ontdekkingsreis ten bate van de zending naar de Stille Zuidzee: A missionary voyage to the Southern Pacific Ocean, performed in the years 1796, 1797, 1798, in the ship Duff, commanded by captain James Wilson. Op de kaart zijn de Fiji-eilanden afgebeeld. Het is duidelijk dat nog niet alle eilanden waren bezocht. Sommige eilanden zijn slechts deels ingetekend en zijn waarschijnlijk slechts van een afstand gezien. Een enkele keer wordt aangegeven: ‘natives seen’. In de appendices van het boek wordt meer informatie gegeven over de bewoners, hun bestuur, gebruiken en godsdienst.

Ga naar de digitale versie

Fiji was in 1643 voor het eerst door Europeanen gezien toen een VOC-schip van Abel Tasman langsvoer. In 1773 bezocht James Cook kortstondig een van de eilanden, waarna contact met de eilandbewoners intensiveerde. In 1796 gaf een van de eerste zendingsorganisaties, de Missionary Society (later London Missionary Society) opdracht tot deze reis. In het voorwoord van het verslag wordt het belang van cartografie voor de zendingsbeweging aangegeven: ‘The relation which geographical knowledge bears to missionary exertion is as obvious as it is important’. De reis werd goed voorbereid: reisverslagen werden doorgenomen en interviews met reizigers werden gehouden. ‘An extensive compilation of this nature was put into the hands of missionaries; and several maps were constructed to illustrate the geographical details’.

De vervlechting van zending en imperialisme werd expliciet gemaakt: het boek werd opgedragen aan koning George III: ‘Whatever beneficial consequences may result from the attempt, we shall be happy to ascribe them, under God, to Your Majesty’s government as their origin’. Het boek bevat meerdere kaarten van eilandengroepen in de Pacific.