'Chart of New Zealand from original surveys', 1851

Dit is een gedetailleerde kaart uit 1851 van Nieuw-Zeeland die zeer goed bekend stond in die tijd. De getallen op de kaarten zijn gebaseerd op de census en geven aan hoeveel volwassen mannen per district wapens mochten dragen. Inzetten tonen onder andere de toegang tot Port Manoukao, de Hokianga Rivier en Victoria.

Ga naar de digitale versie

Dit is strikt genomen geen zendingskaart, maar een kaart aangeboden aan de Engelse minister voor koloniën. Het is een vroege versie van de zogenaamde McDonnell-Wyld map van Nieuw-Zeeland, die in 1834 voor het eerst werd gepubliceerd. In latere versies is de ontwikkeling van Nieuw-Zeeland goed te zien. De kaart is gebaseerd op de bevindingen van Thomas McDonnell, een Nieuw-Zeelandse handelaar in dienst van de East India Company. Het was zijn originele kaart waarop deze door de vader van James Wyld gepubliceerde kaart is gebaseerd. De kaart gebruikt ook informatie van de New Zealand Land Company, en het werk en de gegevens van de Engelse Church Missionary Society, die expliciet genoemd wordt in de opdracht van de kaart linksboven. Het toont aan dat zendelingen ook geografische informatie verschaften.

De Church Missionary Society is een van de oudste zendingsverenigingen en werd actief in Nieuw-Zeeland in 1814. James Wyld (1812-1887) was een geograaf en kaartenmaker, en was ‘Geographer to the Queen’. Hij is beroemd geworden door Wyld’s Great Globe, een 20-meter hoge wereldbol die in de jaren 1850 werd tentoongesteld op Leicester Square in Londen en waar mensen in konden klimmen.