Georefereren: een nieuw leven voor oude kaarten
Je legt virtueel een oude kaart over een moderne kaart. Dat is wat je doet met georefereren. Daarna kun je oud en nieuw met elkaar vergelijken. De gegeorefereerde kaartlagen tonen zo veranderingen in de tijd. Daarnaast zijn de oude kaarten beter te analyseren en daardoor geschikter materiaal voor onderzoek. De Universiteitsbibliotheek Utrecht wil met het georefereren haar collectie oude kaarten optimaal toegankelijk maken voor docenten, onderzoekers en studenten. De gegeorefereerde kaarten zijn direct te gebruiken in je eigen geografische software en de gegeorefereerde kaarten zijn eenvoudig te vinden via een interactieve wereldkaart.
Mensen met belangstelling voor geschiedenis en oude kaarten kunnen de Universiteitsbibliotheek Utrecht helpen met het georefereren van de oude kaarten uit haar collectie. Dit kan door te klikken op de onderstaande link 'Georefereer zelf een oude kaart'; daarmee kan - indien beschikbaar - een willekeurige gedigitaliseerde kaart gegeorefereerd worden. Dit gebeurt door het plaatsen van referentiepunten op de scan van de oude kaart en op de desbetreffende locatie van de moderne kaart. Personen die de meeste punten plaatsen, worden in de statistieken met name genoemd. Recent gegeorefereerde kaarten zijn opvraagbaar via een thumbnail of locatie.
N.B. Deze site werkt het best in Chrome en Firefox.
Digitaal toegang tot 3.500 kaarten
In totaal zijn tot nu toe ongeveer 3.500 oude kaarten digitaal toegankelijk gemaakt via georefereren. Dat is een omvangrijk project geweest, waarvoor we een groot publiek hebben ingeschakeld via online crowdsourcing.
Georefereren toepassen
Wat kun je doen met al deze gedigitaliseerde en gegeorefereerde kaarten? In dit artikel lees je hoe docenten, onderzoekers en studenten georefereren toepassen in de praktijk. Gegeorefereerde kaarten van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn ook benut door het Utrechts Archief voor de webapplicatie Utrecht in perspectief; een interactieve site die middels linked data stadsprofielen, oude kaarten, archiefstukken en Wikipedia-pagina's koppelt.
Georeferencer
Voor het georefereren van de oude kaarten wordt gebruik gemaakt van de innovatieve software van Georeferencer, versie 4. Deze versie heeft veel functionaliteiten, waaronder verschillende viewmogelijkheden (‘Overlay’, ‘Grid’ voor het vergelijken van meerdere kaarten, ‘Swipe’, ‘Spy glass’, 3D-viewer), het maken van transcripties, de opname van de oude kaarten in GeoEditors en de beschikbaarheid van de gegeorefereerde bestanden voor hergebruik in bijvoorbeeld eigen GIS-applicaties.
Gebruik van Georeferencer
Georeferencer versie 4 kent twee hoofdapplicaties:
- de georefereerapplicatie met het logo van de Universiteit Utrecht
- de zoek- en vergelijkingsapplicatie: Old Maps Online
In de volgende paragrafen leggen wij beide applicaties uit.
Kaarten georefereren via de georefereerapplicatie
Hiermee kunnen scans van oude kaarten gegeorefereerd worden door het plaatsen van referentiepunten. Eenmaal gegeorefereerd, zijn de kaarten via dit scherm ook twee- en driedimensionaal te bekijken. Voorts is het mogelijk om de kaarten te ‘geo-editen’, annotaties op de kaart te transcriberen, de gegeorefereerde bestanden te hergebruiken in GIS-applicaties en dergelijke.
Kaarten vergelijken via Old Maps Online
Hiermee kunnen diverse collecties oude kaarten via een geografische interface doorzocht worden en zijn de geselecteerde kaarten op verschillende manieren te bekijken en te vergelijken.
Het vergelijkingsscherm hieronder toont een 'Grid'-weergave van vier kaarten van de omgeving van Rotterdam uit diverse jaren, van de huidige weergave tot het kaartbeeld uit 1649.
Het vergelijkingsscherm hieronder laat de 'Swipe'-weergave van twee kaarten van de omgeving van Rotterdam zien: een hedendaags satellietbeeld en de kaart van 1684.
Onderstaand vergelijkingsscherm toont de 'Spy glass'-weergave van twee kaarten van Rotterdam en omgeving: een huidig satellietbeeld en een detail van de kaart van 1684.
Voortgang van het meest recente Blaeu atlassen project
Top georefereerders Blaeu atlassen
Voortgang van het project Collectie Ackersdijck (afgerond!)
Het georefereerproject Collectie Ackersdijck was mogelijk dankzij een genereuze subsidie van EGIS (Stichting European Conference on Geographical Information Systems). Jan Ackersdijck (1790-1861) was een Utrechtse hoogleraar in de economie en statistiek. Hij legde een eigen kaartenverzameling aan, die hij onder meer gebruikte voor zijn colleges. In 1864 schonk zijn weduwe de circa 1.500 kaarten aan de Utrechtse universiteitsbibliotheek. Ook zijn boeken en archiefstukken gingen toen naar de bibliotheek.
Voortgang van het georefereren van alle kaarten
Top 10 georefereerders aller tijden
Zoekmachine
Alle gegeorefereerde kaarten van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn toegankelijk via onderstaande zoekmachine met een geografische interface (zoek op trefwoord, schaal, periode etc.), die je ook op een volledig scherm kunt raadplegen voor een betere weergave:
Locaties van gegeorefereerde kaarten
Onderstaande, inzoombare wereldkaart toont de locaties van de middelpunten van alle gegeorefereerde kaarten van de Universiteitsbibliotheek Utrecht: