Aanvragen scans bijzonder materiaal

Wil je voor colleges of een studieopdracht materiaal uit de Bijzondere Collecties gebruiken? Een deel van de collectie is digitaal beschikbaar.

Scans aanvragen

Is het item dat je zoekt nog niet gedigitaliseerd? Dan kun je een verzoek doen dit te laten scannen: stuur een e-mail naar bibliotheek@uu.nl. Wij nemen je aanvraag dan in behandeling en informeren je over de mogelijkheden en eventuele kosten.

Zelf opnamen maken

Na overleg met de leeszaalbeheerder of de conservator kun je zelf digitale opnamen maken van handschriften, oude en bijzondere drukken en cartografisch materiaal. Je kunt eventueel een camera lenen bij de balie. Ter bescherming van het kwetsbare materiaal is het aantal opnamen beperkt tot 25.

In de Kaartenzaal is een A3-scanner aanwezig. Indien de staat van het materiaal van ná 1900 het toelaat, kun je zelf scans maken.

Al gedigitaliseerde items

In Worldcat kun je zien welke items digitaal beschikbaar zijn. Of maak gebruik van de browser voor gedigitaliseerd materiaal van de Bijzondere Collecties. Met Ctrl f(ind) zoek je op woorden uit de titel. Met de optie 'Ik doe een gok' kun je een willekeurig gedigitaliseerd document bekijken; leuk om een snelle indruk te krijgen van wat er zoal aan materiaal door de Universiteitsbibliotheek Utrecht is gescand.

Een middeleeuws handschrift onder de scanner