Groot Utrechts Monsterboek

Gerard ’t Hooft, Bart Jaski, Martine Meuwese e.a.

De Domtoren wordt opgeslokt door een monster op de omslag van het Groot Utrechts Monsterboek (2023)

Ter ere van het twintigjarig bestaan van het Utrechtse striptekenaarscollectief De inktpot verscheen het Groot Utrechts Monsterboek. Het boek bevat naast korte stripverhalen en paginagrote tekeningen over Utrechtse monsters, ook geïllustreerde bijdragen van academici Gerard ’t Hooft, Bart Jaski en Martine Meuwese, die in eerdere projecten met de striptekenaars samenwerkten.

Het ‘Polluticum’

Eind jaren zeventig maakte emeritus hoogleraar Theoretische natuurkunde Gerard ’t Hooft, met de nodige fantasie, tekeningetjes van toekomstige ontwikkelingen in de evolutie. Zijn tijdperk van de vervuiling, het ‘Polluticum’, is nu te zien in het Groot Utrechts Monsterboek. Wandelende takken zijn veranderd in wandelende spijkers en ander gereedschap waarmee de straten bevuild zijn en nieuwe diersoorten als het rioolzwijntje en wijndiefje beheersen grote delen van onze planeet.

Utrechtse draakjes

Conservator bij Bijzondere Collecties Bart Jaski schrijft over Utrechtse draakjes in veertiende- en vijftiende-eeuwse handschriften, die uitgroeiden tot het beeldmerk van in Utrecht vervaardigde manuscripten. De draakjes werden met pen en inkt getekend in grote hoofdletters (initialen) en spuwen meestal een bloem of blad(rank) uit. Niemand weet waarom er voor deze draakjes is gekozen, maar wie er een tegenkomt, weet dat het boek hier gemaakt is.

Watermonsters en hellemuilen

Kunsthistoricus Martine Meuwese bespreekt meerdere monsters. Als eerste zijn er de watermonsters in Jacob van Maerlants natuurencyclopedie Der naturen bloeme. Daarnaast vertelt ze ook over de hellemuilen uit een getijdenboek van de ‘Meester van Katherina van Kleef’, die ook in Utrecht werkte. Deze middeleeuwse miniatuur was bovendien de inspiratiebron voor de omslag van het Groot Utrechts Monsterboek, waarop de Domtoren wordt opgeslokt.

Het Groot Utrechts Monsterboek bij Nieuws030
Meer informatie
Lees meer over dit boek