Moderne handschriften
Op deze pagina vind je een overzicht van moderne handschriften uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
- 'Dagboek van mijn verblijf in Duitsland' van Jan Ackersdijck Jan Ackersdijck was een fervent reiziger, en van al zijn reizen hield hij een dagboek bij. Dit is het dagboek van zijn reis in Duitsland, waar hij Hegel ontmoette.
- 'Englandts descriptie' van Abraham Booth Een 17e eeuwse reisgids, gemaakt door Abraham Booth tijdens zijn reis naar Engeland (1629)
- 'Epitheta' van Anthoni Smyters Een exemplaar van Epitheta, dat zijn bynamen oft toenamen, een werk uit 1620 van Anthoni Smyters, met toevoegingen en annotaties van Pieter Poeraet.
- 'Instructie of onderwijsinghe der Hindoustanse en Persiaanse taalen' van Ketelaar De oudste Hindoestaanse grammatica.
- 'Journael van ’t gepasseerde op mijne reijse in Engelant' van Abraham Booth Abraham Booth, een jonge werknemer van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, werd in 1629 naar Londen gestuurd als secretaris en hield een reisdagboek bij.
- 'Overzicht der gebouwen van de Rijks Universiteit te Utrecht in 1936' Achtergrondverhaal bij het bijzondere moderne handschrift en herdenkingsboek 'Overzicht der gebouwen van de Rijks Universiteit te Utrecht in 1936'.
- Anoniem Utrechts aantekenboek Beschrijving van een notitieboekje uit de 17e eeuw van een Utrechtse student
- Brief van J. Bleuland (1756-1838) aan G. de Sénégra Over een brief van Jan Bleuland, beroemd medicus en rector van de Universiteit Utrecht aan de grootmeester van het paleis van koning Lodewijk Napoleon.
- Camphuysen manuscript Over het Camphuysen handschrift; een muziekhandschrift uit de tweede helft van de 17e eeuw en een belangrijke bron op gebied van Nederlandse klaviermuziek.
- Codex Lerma Een muziekhandschrift uit Spanje (ca. 1600) van bijzonder formaat, vol notaties. Een unieke getuige van de muziekbeleving in Spanje tijdens de Renaissance.
- De dagboeken van Hoekendijk De dagboeken van een zendelingstheoloog in oorlogstijd.