Aanvragen & Inzien Bijzondere Collecties

In de Bijzondere Collecties vindt u bronnen van vóór 1901 zoals bijzondere handschriften en kaarten.Op deze pagina vindt u informatie over het aanvragen en inzien van deze bijzondere werken.

Aanvragen

Wilt u een werk uit de Bijzondere Collecties bekijken? Dan kunt u dit aanvragen. We raden u aan een aanvraag minstens twee dagen voor uw bezoek te doen. Voor het inzien van bijzonder kwetsbaar of kostbaar materiaal (restrictie materiaal) is eerst toestemming van een conservator nodig. 

Sommige werken kunt u alleen vinden in catalogi, inventarissen en documentatiesystemen in de leeszaal Bijzondere Collecties. Aangevraagd materiaal blijft na aanvraag 10 dagen voor u in de afhaalkast staan. 

Levertijden

Voor materiaal dat u aanvraagt gelden de volgende levertijden:

  • aangevraagd voor 09.00 uur: om 11.00 uur beschikbaar
  • aangevraagd voor 11.00 uur: om 13.00 uur beschikbaar
  • aangevraagd voor 13.00 uur: om 15.00 uur beschikbaar
  • aangevraagd voor 15.00 uur: om 16.00 uur beschikbaar

Inzien

Nadat u werk uit de Bijzondere Collecties heeft aangevraagd, kunt u het inzien in de leeszaal. Zorg ervoor dat u goed naleest hoe u het werk kunt inzien. Zie de leeszaalregels voor meer informatie.

Kaartenzaal

In de Kaartenzaal bevindt zich cartografisch materiaal vanaf 1900. U vindt hier bijvoorbeeld oude atlassen en globes, maar ook reproducties. De meeste atlassen en reproducties staan in open opstelling en zijn door iedereen in te zien. Voor raadpleging van het overige materiaal van na 1900, zoals gevouwen kaarten en planokaarten, kunt u terecht bij de bibliotheekmedewerkers.