Lenen en verlengen

Lees hier alles wat je moet weten over lenen en inzien en verlengen bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Lenen of inzien

Voor het lenen van bibliotheekmateriaal heb je een lenerspas nodig. Boeken die in de kasten staan mag je zelf pakken en inzien of lenen met de uitleenautomaat. Je mag maximaal dertig items tegelijk te leen hebben. Wil je meer lenen? Vul dan het aanvraagformulier in of vraag het bij de servicebalie.

Materiaal dat in een depot staat kun je aanvragen via WorldCat. Materiaal dat is uitgeleend kun je reserveren via WorldCat.

Met de gratis leeszaalpas kun je niet lenen, maar wel materiaal uit de open opstelling inzien. Je kunt ook materiaal uit het depot aanvragen via WorldCat en inzien. Je hebt ook hiervoor een gast-Solis-id nodig.

Niet al het materiaal kan worden uitgeleend, zoals publicaties van voor 1900. Je kunt dit wel inzien in de bibliotheek. 

Uitleentermijn en verlengen

De standaard leentermijn is 28 dagen. De uitleentermijn wordt automatisch verlengd. Een dag voor de automatische verlenging krijg je hiervan bericht. Het blijft ook mogelijk je boek zelf te verlengen via WorldCat. Log in met je Solis-id en ga naar Mijn account. Het kan gebeuren dat je daarna toch een verzoek krijgt het materiaal in te leveren. Daar kunnen de volgende redenen voor zijn:

  • Het boek is in de tussentijd gereserveerd door een andere lener
  • Je lenerspas is verlopen of geblokkeerd
  • De limiet van het aantal verlengingen is bereikt
  • Je hebt te veel boeken geleend
  • Een item is teruggevraagd (recall)

Je hebt zes dagen om het boek boetevrij in te leveren, daarna wordt er boete geheven. Zie onze boeteregeling.

Voor materiaal uit andere bibliotheken en testmateriaal uit de Testotheek Sociale Wetenschappen gelden andere leentermijnen. Meer informatie vind je op de respectievelijke pagina’s.

Aanschafwens?

Heb je een suggestie voor de collectie van de bibliotheek? Je kunt een aanschafwens doen via het formulier.

Meer informatie

Als je de materialen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht gebruikt en leent, ga je akkoord met de regels die daarvoor gelden.