Lenen en verlengen

Lees hier alles wat u moet weten over lenen en inzien en verlengen bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Lenen of inzien

Voor het lenen van bibliotheekmateriaal heeft u een lenerspas nodig. Boeken die in de kasten staan mag u zelf pakken en inzien of lenen met de uitleenautomaat. U mag maximaal dertig items tegelijk te leen hebben. Wilt u meer lenen? Vul dan het aanvraagformulier in of vraag het bij de servicebalie.

Materiaal dat in een depot staat kunt u aanvragen via WorldCat. Materiaal dat al is uitgeleend kunt u reserveren via WorldCat.

Met de gratis leeszaalpas kunt u niet lenen, maar wel materiaal uit de open opstelling inzien. U kunt ook materiaal uit het depot aanvragen via WorldCat en inzien maar dan moet uw leeszaalpas wel gekoppeld zijn aan een gast-Solis-id.

Niet al het materiaal kan worden uitgeleend, zoals publicaties van voor 1900. U kunt dit wel inzien in de bibliotheek. 

Uitleentermijn en verlengen

De standaard leentermijn is 28 dagen. De uitleentermijn wordt automatisch verlengd. Een dag voor de automatische verlenging krijgt u hiervan bericht. Het blijft ook mogelijk uw boek zelf te verlengen via WorldCat. Log in met uw Solis-id en ga naar Mijn account. Het kan gebeuren dat u daarna toch een verzoek krijgt het materiaal in te leveren. Daar kunnen de volgende redenen voor zijn:

  • Het boek is in de tussentijd gereserveerd door een andere lener
  • Uw lenerspas is verlopen of geblokkeerd
  • De limiet van het aantal verlengingen is bereikt
  • U heeft te veel boeken geleend
  • Een item is teruggevraagd (recall)

U heeft dan nog zes dagen om het boek boetevrij in te leveren, daarna wordt er boete geheven. Zie onze boeteregeling.

Voor materiaal uit andere bibliotheken en testmateriaal uit de Testotheek Sociale Wetenschappen gelden andere leentermijnen. Meer informatie vindt u op de respectievelijke pagina’s.

Aanschafwens?

Heeft u een suggestie voor de collectie van de bibliotheek? U kunt een aanschafwens doen via het formulier.

Meer informatie

Als u de materialen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht gebruikt en leent, gaat u akkoord met de regels die daarvoor gelden.