Solis-id en wachtwoord

Het Solis-id is een gebruikersnaam, en geeft in combinatie met een wachtwoord, toegang tot universitaire diensten van de Universiteit Utrecht.

Het Solis-id

Medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht krijgen automatisch een Solis-id. Dit Solis-id (bijvoorbeeld smith001) geeft, in combinatie met een wachtwoord, toegang tot universitaire bibliotheek- en IT-diensten. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Computerwerkplekken
  • Wifi (eduroam)
  • Printen, kopiëren en scannen
  • E-mail (Solis-mail of UU-Gmail) 
  • Osiris, Blackboard, Surfspot
  • Alle zoeksystemen van de Universiteitsbibliotheek
  • Digitale tijdschriften 
  • Aanvragen van bibliotheekmateriaal in WorldCat

Nieuwe medewerkers en studenten krijgen hun Solis-id en wachtwoord in twee verschillende e-mails op hun privé e-mailadres toegestuurd.

SOLIS-WACHTWOORD

Het Solis-wachtwoord wordt in combinatie met het Solis-id gebruikt. 

Elke zes maanden moet het wachtwoord veranderd worden. U ontvangt tijdig notificaties per e-mail om te herinneren aan de verloopdatum van het wachtwoord. Wijzig zelf het wachtwoord via de wachtwoordselfservice.

Bent u het wachtwoord vergeten of hebt u dit niet ontvangen? Herstel zelf het wachtwoord via de wachtwoordselfservice. (Klik op: "Forgot Password?").

 

SOLIS-ID VOOR GASTEN, Emeriti, uitzendkrachten, gastdocenten

Emeriti, uitzendkrachten en gastdocent

Neem dan contact op voor een Solis-id met de afdeling personeelszaken van uw faculteit of dienst.

Geen student of medewerker bij de Universiteit Utrecht?

Met een Solis-id voor gasten kunt u gebruikmaken van de IT-faciliteiten en diensten van de bibliotheek. Deze vraagt u aan bij de balie van de universiteitsbibliotheek. Neem een geldig identiteitsbewijs mee. Dit Solis-id voor gasten werkt alleen wanneer u in de bibliotheek bent (dus bijvoorbeeld niet vanuit huis). Bekijk de informatie over online toegang voor gasten van de bibliotheek.

UMC ACCOUNTS

UMC-medewerkers hebben een UMC-account en kunnen voor aanvullende diensten een Solis-id aanvragen. Bekijk de informatie over UMC-accounts.

EINDE DIENSTVERBAND (MEDEWERKERS)

Graceperiode: 3 maanden

Zodra uw aanstelling bij de universiteit afloopt, wordt u via e-mail geïnformeerd over de 'graceperiode'. Dit houdt in dat het Solis-id na 90 dagen (3 maanden) gedeactiveerd wordt. Wel hebt u per direct geen toegang meer tot digitale publicaties en zoeksystemen van de universiteitsbibliotheek van buitenaf. Wilt u in de graceperiode toch toegang tot digitale publicaties en zoeksystemen? Dan moet u de universiteitsbibliotheek bezoeken (vraag bij de balie om een Solis-id voor gasten).

Graceperiode verlopen?

Als de graceperiode is verlopen, kunt u geen gebruik meer maken van diensten die verbonden zijn aan het Solis-id. Ook uw e-mailadres wordt opgeheven. Wel kunt u een Solis-id voor gasten in de universiteitsbibliotheek krijgen om nog gebruik te maken van de IT-faciliteiten en diensten van de bibliotheek (zie hierboven bij Solis-id voor gasten).

EINDE STUDIE (STUDENTEN)

Graceperiode: 6 maanden

Zodra uw studie bij de universiteit afloopt, wordt u via e-mail geïnformeerd over de 'graceperiode'. Dit houdt in dat uw Solis-id na 180 dagen (6 maanden) gedeactiveerd wordt. Wel hebt u per direct geen toegang meer tot digitale publicaties en zoeksystemen van de universiteitsbibliotheek van buitenaf. Hiervoor moet u de universiteitsbibliotheek fysiek bezoeken (vraag bij de balie om een Solis-id voor gasten).

Graceperiode verlopen?

Als de graceperiode is verlopen, kunt u geen gebruik meer maken van diensten die verbonden zijn aan het Solis-id. Ook uw UU-Gmail e-mailadres wordt opgeheven. Wel kunt u een Solis-id voor gasten in de universiteitsbibliotheek krijgen om nog gebruik te maken van de IT-faciliteiten en diensten van de bibliotheek (zie hierboven bij Solis-id voor gasten).

VRAGEN OF ONDERSTEUNING

Hebt u bijvoorbeeld het Solis-id of Solis-wachtwoord niet ontvangen? Neem dan contact met ons op. Handleidingen voor IT vindt u op onze handleidingenwebsite.