Linken naar bronnen in onderwijsmateriaal

Als docent moet je het aantal overnames van auteursrechtelijk beschermde bronnen in jouw onderwijsmateriaal beperken (volgens de Easy Access-regeling). Daarom kun je het beste linken naar een bron. Op deze pagina leggen we uit hoe je dat doet.

Gebruik een stabiele link

Een standaard, digitaal adres van een publicatie, de URL, kan in de toekomst veranderen zonder dat je daar invloed op hebt of over geïnformeerd wordt. Dat betekent dat een link die je met studenten deelt tijdens een onderwijsblok opeens niet meer werkt. Daarom is het belangrijk om altijd een stabiele link te delen. Op de pagina van een publicatie kun je deze herkennen aan de termen permalink, stable URL, deeplink, get link, jumpstart, DOI (Digital Object Identifier) of aan een van deze iconen: Iconen permanente links 

Er is alleen een DOI

Een Digital Object Identifier of DOI is een reeks van cijfers en letters die gekoppeld is aan een publicatie. Bijvoorbeeld: 10.1001/jamapediatrics.2018.2853. Deze link is altijd goed.

Wanneer je alleen een DOI hebt van een artikel, kan hier een een URL van gemaakt worden door de DOI te plaatsen achter https://doi.org/. Bijvoorbeeld: https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2018.2853

Geen stabiele link gevonden?

Wanneer je geen stabiele link vindt, gebruik je de URL van de gevonden publicatie zoals deze in de adresbalk van de browser staat. Deze link is mogelijk niet altijd geldig. Daarom adviseren we Lean Library.

Adviseer studenten Lean Library

Lean Library is een programma dat binnen een browser werkt en studenten helpt om buiten de campus snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot materiaal waar we een licentie voor hebben.