Informatievaardigheden in het onderwijs

Als docent wil je je studenten de weg leren vinden in hun zoektocht naar wetenschappelijke literatuur. Informatievaardigheden stellen je studenten in staat om wetenschappelijke informatie te vinden, te evalueren en te verwerken. De bibliotheek ondersteunt je graag in jouw onderwijs met bijvoorbeeld trainingen en gidsen over informatievaardigheden.

  Online trainingen

  De online trainingen informatievaardigheden bieden je studenten de mogelijkheid om zich zelfstandig en op interactieve wijze informatievaardigheden eigen te maken. In jouw college kun je vervolgens dieper ingaan op specifieke onderwerpen en vaardigheden die in jouw vakgebied van belang zijn.

  De Universiteitsbibliotheek biedt op dit moment drie modules aan:

  Met de basismodule leren studenten zoeken naar, toegang krijgen tot, managen van, refereren naar en inzetten van wetenschappelijke informatie. In de module Historical sources leren studenten identificeren welke historische bronnen ze nodig hebben voor hun onderzoek en hoe ze die vervolgens kunnen vinden en inzien. De module Systematically searching for literature bereidt studenten voor op het opzetten en uitvoeren van een systematic review.

  Je kunt de trainingen klassikaal laten maken of thuis op individuele basis. De basismodule wordt in het Nederlands en in het Engels aangeboden, de aanvullende modules worden op dit moment alleen in het Engels aangeboden. 

  Infovaders: het informatievaardigheden-spel in de ruimte!

  Aangekomen op een onbewoonde planeet moeten studenten het onbekende informatielandschap opnieuw inrichten. Maken zij alle informatie openbaar toegankelijk, laten zij zich leiden door commerciële bedrijven of kiezen ze voor betrouwbare informatie? Overleven zij de gevaren die tijdens de route op de loer liggen? In verschillende dilemma’s passeren thema’s als Open Access, Open Science, en het selecteren en evalueren van relevante bronnen – allemaal in een sciencefiction thema!

  Het spel (inclusief uitleg en nabespreking) duurt ca. 50 minuten en past zo eenvoudig in het tijdslot van een werkcollege. Doordat het spel uitnodigt tot reflectie op het publicatielandschap, is de doelgroep ‘gevorderde studenten’ (BA2 en hoger). De materialen zijn te leen via bibliotheek.learning@uu.nl en zijn beschikbaar via edusources.

  LibGuides

  LibGuides zijn online gidsen met uitgebreide informatie over het zoeken naar en zorgvuldig gebruik van bronnen in de wetenschap. Je kunt je studenten hiernaar verwijzen om ze te ondersteunen bij (het opzetten van) een onderzoek. De meeste libguides dienen als achtergrondinformatie, sommige studierichtingen maken gebruik van trainingslibguides.

  Trainingen en advies op maat

  Onze vak- en informatiespecialisten zijn er om je te adviseren over het gebruiken van informatievaardigheden in het onderwijs. Daarom bieden wij naast de Compass-training op verschillende manieren verdieping aan op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan:

  • workshops op maat voor vakspecifieke zoeksystemen
  • Q&A-sessies met een bibliotheekmedewerker
  • presentaties op maat over zoeken van literatuur voor scripties

  Mail naar bibliotheek.learning@uu.nl voor de mogelijkheden.

  Contact

  Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de Universiteitsbibliotheek.

  Contactformulier (Solis-ID)
  E-mail