To-do list zichtbaarheid

Deze checklist biedt praktische stappen om de online vindbaarheid van uw wetenschappelijke publicaties te verbeteren en zo de zichtbaarheid en het bereik ervan te vergroten.

Stap 1: Doe de visibility check

Doe de visibility check

Tijdens en na het maken van de visibility check komen verschillende thema's aan bod. Hieronder vindt u per onderwerp advies en tips om het bereik van uw publicaties te verbeteren waar nodig.

Stap 2: Besteed tijd aan de vindbaarheid van publicaties

Door vooraf tijd te steken in een plan om uw publicaties online vindbaar te maken, werkt u efficiënt. Bovendien leidt deze tijdsinvestering vooraf tot betere resultaten.

Denk goed na over de doelen die u wilt behalen, ga op zoek naar uw beoogde publiek en ontdek wat de beste communicatiekanalen zijn. Nu kunt u makkelijker besluiten bij welke platformen u zich wil aansluiten, welke sociale media het beste bij u passen en welke u beter niet kunt gebruiken.

Welke functionaliteiten worden geboden om onderzoek online te verspreiden? Welk publiek wilt u bereiken? En wat zijn daarvoor de beste kanalen? De timing kan ook van belang zijn. Is uw onderzoek gerelateerd aan de actualiteit, nationaal of internationaal? Zijn er congressen, kranten- of tijdschriftartikelen of belangrijke nieuwsitems waaraan u uw werk en onderzoek kan verbinden?

Door een plan op te stellen waarin u het juiste platform kiest, uw doelgroep bepaalt en waarin u bedenkt hoe u het beste de functionaliteiten van een specifiek platform inzet, zorgt u voor een naadloze online verspreiding van uw werk en bespaart u bovendien tijd.

Stap 3: Maak & onderhoud profielpagina's

Profielpagina’s vergroten de vindbaarheid van uw academische werk online en voorkomen verwarring met naamgenoten.

Op welk platform u uw profielpagina’s ook aanmaakt, het blijft belangrijk dat deze pagina’s up to date zijn. Zo kunnen bezoekers niet alleen uw meest recente werk zien, maar ook belangrijke, oudere artikelen.

De profielpagina’s die hieronder genoemd worden, zijn slechts een selectie. Er bestaan andere die voor u of uw specifieke vakgebied meer van belang kunnen zijn. Houdt u er hierbij rekening mee dat één goed onderhouden profielpagina meer effect kan sorteren dan meerdere profielpagina's die niet up-to-date zijn.

Stap 4: Word lid van academic social networks

Er zijn diverse online academische netwerken waar u zich bij kunt aansluiten. Dit komt de online vindbaarheid van uw output ten goede. Bij uw keuze voor een platform kunt u rekening houden met verschillende zaken variërend van of het platform commercieel is tot hoe makkelijk het is om gegevens over te zetten naar een ander platform. In het geval van uw online vindbaarheid raden we u aan rekening te houden met waar uw (beoogde) netwerk aanwezig is.

De academic social networks die hieronder genoemd worden zijn een selectie. Er kunnen andere platformen zijn die voor u of uw specifieke vakgebied belangrijker zijn.

Stap 5: Gebruik social media, websites & blogs

Social media, websites en blogs zijn een goede manier om een breed publiek te bereiken. Berichten delen op social media draagt bij aan: promotie van uw onderzoek, het bereik van mediaoptreden, en attendeert anderen op uw deelname aan conferenties etc.

Stap 6: Publiceer open access

Het is van belang voor de vindbaarheid van uw publicaties om uw werk zo open mogelijk te delen. Lees meer over open access

Contactpersonen Visibility Check

Visibility check icoon