To-do list zichtbaarheid

Deze checklist biedt praktische stappen om de online vindbaarheid van jouw wetenschappelijke publicaties te verbeteren en zo de zichtbaarheid en het bereik ervan te vergroten.

Stap 1: Doe de visibility check

Doe de visibility check op de website visibilitycheck.library.uu.nl

Tijdens en na het maken van de visibility check komen verschillende thema's aan bod. Hieronder vind je per onderwerp advies en tips om het bereik van je publicaties te verbeteren waar nodig.

Stap 2: Besteed tijd aan de vindbaarheid van publicaties

Het is efficiënt om vooraf tijd te steken in een plan om je publicaties online vindbaar te maken. Denk goed na over je doelen, ga op zoek naar je beoogde publiek en ontdek wat de beste communicatiekanalen zijn. Dit maakt het gemakkelijker om te besluiten welke platformen te kiezen en welke sociale media je het beste kan gebruiken.

Welke functionaliteiten worden geboden om onderzoek online te verspreiden? Welk publiek wil je bereiken? En wat zijn daarvoor de beste kanalen? De timing kan ook van belang zijn. Is je onderzoek gerelateerd aan de actualiteit, nationaal of internationaal? Zijn er congressen, kranten- of tijdschriftartikelen of belangrijke nieuwsitems waaraan je jouw werk en onderzoek kan verbinden?

Door een plan op te stellen waarin je het juiste platform kiest, de doelgroep bepaalt en bedenkt hoe je het beste de functionaliteiten van een specifiek platform inzet, zorg je voor een betere online verspreiding van je werk en bespaar je bovendien tijd.

Stap 3: Maak & onderhoud profielpagina's

Profielpagina’s vergroten de vindbaarheid van je academische werk online en voorkomen verwarring met naamgenoten.

Op welk platform je ook een profielpagina aanmaakt, het blijft belangrijk dat deze pagina’s up to date zijn. Zo kunnen bezoekers niet alleen je meest recente werk zien, maar ook belangrijke, oudere artikelen.

De profielpagina’s die hieronder genoemd worden, zijn slechts een selectie. Er bestaan andere die voor jou of jouw specifieke vakgebied van groter belang kunnen zijn. Vergeet niet dat één goed onderhouden profielpagina meer effect kan sorteren dan meerdere profielpagina's die niet up-to-date zijn.

Stap 4: Word lid van academic social networks

Er zijn diverse online academische netwerken waar je bij aan kan sluiten. Dit komt de online vindbaarheid van je output ten goede. Bij de keuze voor een platform kan je rekening houden met verschillende zaken variërend van of het platform commercieel is tot hoe makkelijk het is om gegevens over te zetten naar een ander platform. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met waar je (beoogde) netwerk aanwezig is.

De academic social networks die hieronder genoemd worden zijn een selectie. Er kunnen andere platformen zijn die voor jou of jouw specifieke vakgebied belangrijker zijn.

Stap 5: Gebruik social media, websites & blogs

Social media, websites en blogs zijn een goede manier om een breed publiek te bereiken. Berichten delen op social media draagt bij aan: promotie van je onderzoek, het bereiken van mediaoptredens, en attendeert anderen op je deelname aan conferenties etc.

Stap 6: Publiceer open access

Het is van belang voor de vindbaarheid van je publicaties om je werk zo open mogelijk te delen. Lees meer over open access

Contactpersoon Visibility Check