Nexis Uni

Nexis Uni (voorheen Lexis Nexis Academic) geeft de volledige tekst van (veel) artikelen uit dag- en nieuwsbladen in binnen- en buitenland. Daarnaast biedt Nexis Uni bedrijfsinformatie over nationale en internationale ondernemingen.

Wat vindt u in Nexis Uni?

  • Nationale nieuwsbronnen vanaf 1990, onder andere de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, het Algemeen Dagblad, Het Parool, De Telegraaf, Het Financieele Dagblad en ook (de recente jaargangen van) regionale kranten en een aantal opiniebladen, onder andere De Groene Amsterdammer, Elsevier Weekblad
  • Buitenlandse nieuwsbronnen zoals The Times, The New York Times, Le Monde, El Pais, maar ook honderden tijdschriften met een nieuwskarakter, bijvoorbeeld Fortune, The Economist
  • Bedrijfsinformatie over (inter)nationale ondernemingen, waaronder financiële informatie, jaarverslagen en eigendomsstructuren

Daarnaast bevat Nexis Uni veelal Amerikaanse juridische bronnen en jurisprudentie.

Hoe zoekt u in Nexis Uni?

Met een zoekopdracht in het grote zoekveld op de startpagina doorzoekt u alle beschikbare content in Nexis Uni in één keer. Onder het kopje Gericht zoeken kunt u kiezen voor Nieuws of zoeken in een specifieke publicatie (Een publicatie).

Handige zoektips

Alle bronnen

Klik voor een overzicht van alle bronnen op `menu' op de startpagina en selecteer `all sources'.

UB-Lexisuni-Allsources

Hoe zoekt u in Nederlandstalige kranten, het gebruik van filters

U kunt uw zoekresultaat filteren om alleen in bijvoorbeeld Nederlandstalige kranten te zoeken. Voer een zoekopdracht uit in Nieuws onder Gericht zoeken en filter de resultaten in de linkerkolom op publicatietype (Newspapers) en taal (Dutch).

lexisuni krantenfilter

Met het sterretje bewaart u filters voor een volgende zoekactie. Als u een account aanmaakt, kunt u uw filters opslaan voor een volgende sessie.

Uw bewaarde zoekfilter vindt u terug door `Alles in Nexis Uni' open te klappen en te kiezen voor `Recent en favorieten'. Selecteer daarna uw zoekfilter.

lexisuni recent en favorieten

Hoe zoekt u in een specifieke krant of publicatie?

In de Gericht zoeken zoekt u (in) een specifieke bron.

Lexisuni guided search

Hoe zoekt u bedrijfsinformatie?

Een uitgebreid zoekscherm voor bedrijfsinformatie vindt u als u klikt op de afbeelding `Business' op de startpagina.

Hoe maakt u een account aan?
  1. Op de startpagina: klik op de link Aanmelden | Registreren rechtsboven in de hoek
  2. Vervolgens wordt u doorgestuurd naar de registratiepagina. Klik op de knop Profiel aanmaken om het zelfregistratieformulier weer te geven. 
  3. Vul uw voornaam, achternaam en e-mailadres in de juiste velden in. Het veld 'Tweede naam' is niet verplicht. Klik op Verzenden.

Zodra u een account hebt aangemaakt, kunt u o.a. zoekopdrachten, documenten en aantekeningen opslaan en delen met andere gebruikers; uw zoekgeschiedenis bekijken en alerts instellen om een bericht te ontvangen als er nieuwe content wordt toegevoegd aan Nexis Uni.

Meer weten of hulp nodig?

Klik op `Help' rechtsboven op de startpagina van Lexis Uni.

Bezoek de Nexis Uni Support en Training-pagina.

Raadpleeg databanken met (historische) kranten bij de Universiteit Utrecht.