Open leermaterialen publiceren
Open leermaterialen, of Open Educational Resources, zijn leermaterialen die open en kosteloos beschikbaar zijn. Docenten en onderwijsondersteuners kunnen hierdoor gebruik maken van en voortbouwen op elkaars werk.
De Universiteitsbibliotheek Utrecht ondersteunt docenten die zelfgemaakte open leermaterialen willen publiceren. Hiervoor heeft de Universiteit een licentie op edusources, het nationale platform van SURF voor open leermaterialen voor onderwijsinstellingen.
Edusources en SURFsharekit
Leermaterialen in edusources publiceren gaat via de SURFsharekit. Dit is een digitale opslagplaats voor onder andere leermaterialen. Nadat materiaal is geüpload in de SURFsharekit kan het worden gedeeld via edusources. SURF biedt verschillende handleidingen voor het uploaden en publiceren van onderwijsmateriaal.
Randvoorwaarden
Om de kwaliteit van het gedeelde leermateriaal te waarborgen heeft de bibliotheek vier randvoorwaarden opgesteld. Het leermateriaal:
- is gepubliceerd onder een open licentie.
- respecteert het auteursrecht van anderen.
- is voorzien van correct ingevulde metadata-velden (in de SURFsharekit).
- bevat geen (gevoelige) persoonsgegevens.
Verdere richtlijnen voor didactiek en vorm zijn te vinden in het Kwaliteitsmodel Open Leermaterialen.
De bibliotheek biedt ondersteuning op deze onderwerpen. Wil je overleggen over de mogelijkheden van open leermaterialen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de bibliotheek.
Voorbeelden van open leermaterialen
Veterinary Online Collection
Bij de faculteit Diergeneeskunde werkt een vakcommunity van docenten en onderwijsondersteuners samen met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Helsinki aan de Veterinary Online Collection, waarbij ze semi-open (open voor degene die toegang vragen) leermaterialen maken en publiceren via edusources. De collectie leermaterialen bestaat uit video’s, opdrachten, afbeeldingen en modules.
Meester van de Middeleeuwen
Een serie van drie interviews met hoogleraar Frits van Oostrom (Universiteit Utrecht). Ter gelegenheid van zijn emeritaat, interviewt hoogleraar Marc van Oostendorp (Radboud Universiteit Nijmegen) hem over zijn visie op de rol van de onderzoeker en de universiteit in de samenleving. De afleveringen zijn als verzameling gedeeld op edusources.
ShareStats
In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en SURF, werken docenten en onderwijsondersteuners van de faculteit Sociale Wetenschappen aan een nationale databank voor statistiekvragen: ShareStats. Deze databank bestaat uit duizenden statistiekvragen uit eerdere tentamens en opdrachten met een versie voor docenten (om oefeningen en toetsen op te stellen) en een voor studenten (om verder te oefenen).