Open leermaterialen publiceren

Open leermaterialen, of Open Educational Resources, zijn leermaterialen die open en kosteloos beschikbaar zijn. Docenten en onderwijsondersteuners kunnen hierdoor gebruik maken van en voortbouwen op elkaars werk. 

De Universiteitsbibliotheek Utrecht ondersteunt docenten die zelfgemaakte open leermaterialen willen publiceren. Hiervoor heeft de universiteit een licentie op edusources, het nationale platform van SURF voor open leermaterialen voor onderwijsinstellingen. 

Edusources en SURFsharekit

Leermaterialen in edusources publiceren gaat via de SURFsharekit. Dit is een digitale opslagplaats voor onder andere leermaterialen. Nadat materiaal is geüpload in de SURFsharekit kan het worden gedeeld via edusources. SURF biedt verschillende handleidingen voor het uploaden en publiceren van onderwijsmateriaal

Let op, als UU docent log je in in de SURFsharekit. Via edusources worden de materialen vanuit de SURFsharekit gedeeld. Je kunt op edusources dus niet inloggen.

Randvoorwaarden

Om de kwaliteit van het gedeelde leermateriaal te waarborgen heeft de bibliotheek vier randvoorwaarden opgesteld. Het leermateriaal: 

Verdere richtlijnen voor didactiek en vorm zijn te vinden in het Kwaliteitsmodel Open Leermaterialen.

De bibliotheek biedt ondersteuning op deze onderwerpen. Wil je overleggen over de mogelijkheden van open leermaterialen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de bibliotheek.

Open leermaterialen op GitHub publiceren

Het is ook mogelijk om open leermaterialen te publiceren op GitHub. Dit is een online platform dat gebruikt wordt om code, software en andere documenten te publiceren. Zo publiceerden Hugo Quené en Huub van den Bergh het open tekstboek "Kwantitatieve Methoden en Statistiek" op GitHub. Wil je meer weten of zelf aan de slag? Research data management support biedt ondersteuning bij het gebruik van GitHub.

Voorbeelden van open leermaterialen

Veterinary Online Collection

Bij de faculteit Diergeneeskunde werkt een vakcommunity van docenten en onderwijsondersteuners samen met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Helsinki aan de Veterinary Online Collection, waarbij ze semi-open (open voor degene die toegang vragen) leermaterialen maken en publiceren via edusources. De collectie leermaterialen bestaat uit video’s, opdrachten, afbeeldingen en modules. 

Infovaders

De Universiteitsbibliotheek biedt enkele van haar onderwijsmaterialen open aan: zo ook het informatievaardighedenspel Infovaders, waar studenten via dilemma’s een eigen informatielandschap inrichten. De spelmaterialen zijn beschikbaar gesteld onder een open licentie, wat betekent dat ieder een eigen versie van het spel kan maken met eigen dilemma’s! De materialen zijn beschikbaar op edusources.

ShareStats

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en SURF, werken docenten en onderwijsondersteuners van de faculteit Sociale Wetenschappen aan een nationale databank voor statistiekvragen: ShareStats. Deze databank bestaat uit duizenden statistiekvragen uit eerdere tentamens en opdrachten met een versie voor docenten (om oefeningen en toetsen op te stellen) en een voor studenten (om verder te oefenen).

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de Universiteitsbibliotheek.

Contactformulier (Solis-ID)
E-mail