Open access in praktijk

Door open access te publiceren bied je vrije, onmiddellijke, online en full-text toegang tot jouw wetenschappelijke informatie. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Ook is het belangrijk om te weten hoe je een betrouwbaar open access tijdschrift kunt vinden.

Er zijn verschillende manieren waarop je open access kunt publiceren:

De groene route volgen

Je deponeert een versie van jouw artikel in de Utrecht University RepositoryLees hier wat je moet weten over de groene route.

De gouden route volgen

Je publiceert in een open access tijdschrift dat wordt gepubliceerd op het platform van een uitgever. Aan deze route kunnen publicatiekosten verbonden zijn, de ‘article processing charges’ (APC’s).

De hybride route volgen

Je publiceert in een tijdschrift van een uitgever waarin sommige artikelen open access beschikbaar zijn, en andere alleen tegen betaling van abonnementskosten. In dit geval koop je als auteur het artikel vrij voor beschikbaarstelling aan niet-abonnees.

De diamanten route volgen

Je publiceert in een open access tijdschrift zonder dat APC’s en abonnementskosten hoeven te worden betaald. In dit geval worden de publicatiekosten vaak gedragen door een instituut of een fonds. Lees hier meer over diamond open access

De Open Access UU Journal Browser

De UU Journal Browser is een hulpmiddel om te zien in welke tijdschriften je als auteur van de Universiteit Utrecht gratis of met korting kunt publiceren.

Naar de UU Journal Browser

Informatie over Open Access-voorwaarden per tijdschrift

Bij SHERPA Romeo kun je per tijdschrift vinden of en welke versie van jouw artikel je open access beschikbaar mag stellen in een repository, welke embargoperiode wordt gehanteerd en welke voorwaarden daarbij gelden.

Naar SHERPA Romeo-databank