Open access kosten

Het principe van open access, dat de lezer niet hoeft te betalen voor toegang tot wetenschappelijke informatie, betekent niet dat het vrij beschikbaar stellen van die informatie ook daadwerkelijk gratis is. Voor open access publiceren, worden vaak kosten berekend door de uitgever (de Publication Fee of Article Processing Charge - APC). 

Of er publicatiekosten aan jou als auteur worden berekend, hangt af van het tijdschrift waarin je wilt publiceren. 

De UU Journal Browser 

In de UU Journal Browser vind je in welke tijdschriften je als auteur van de Universiteit Utrecht of het UMC Utrecht gratis of met korting open access kunt publiceren.

UU Journal Browser

Ik moet betalen, wat nu? 

Jouw mogelijkheden voor een vergoeding van de open access kosten hangen af van de financier van jouw onderzoeksproject. Hieronder vind je per financier informatie over de vergoeding.  

1. Universiteit Utrecht of UMCU zonder externe financiering -1e geldstroom   

Je kunt, onder voorwaarden, gebruikmaken van het Open Access Fonds van de UU. Dit fonds vergoedt de kosten voor publiceren in een volledig open access tijdschrift. Dit geldt voor artikelen met een maximale APC van 2.500 euro. Ook biedt het OA- Fonds een vergoeding voor open access boeken van maximaal 4.000 euro. 

Open Access Fonds UU

2. NWO en ZonMW - 2e geldstroom 

Je kunt de kosten voor open access publiceren betalen uit jouw projectbudget. Publicatie in een volledig open access tijdschrift is een voorwaarde voor vergoeding. 

Daarnaast heeft NWO een apart fonds voor open access boeken.

Financiering van NWO en ZonMW 

3. Europese Unie – 3e geldstroom 

Je kunt de kosten voor open access publiceren, betalen uit jouw projectbudget. Dit geldt voor artikelen in volledig open access tijdschriften en in hybride tijdschriften, maar ook voor open access boeken. 

Voor projecten binnen het Horizon Europe programma geldt dat kosten voor artikelen in hybride tijdschriften niet meer uit het projectbudget mogen worden betaald. 

De EU als onderzoeksfinancier