Open access kosten

Het principe van open access, dat de lezer niet hoeft te betalen voor toegang tot wetenschappelijke informatie, betekent niet dat het vrij beschikbaar stellen van die informatie ook daadwerkelijk gratis is. Voor open access publiceren, worden vaak kosten berekend door de uitgever (de Publication Fee of Article Processing Charge - APC). 

Of er publicatiekosten aan u als auteur worden berekend, hangt af van het tijdschrift waarin u wilt publiceren. 

De UU Journal Browser 

In de UU Journal Browser vindt u in welke tijdschriften u als auteur van de Universiteit Utrecht of het UMC Utrecht gratis of met korting open access kunt publiceren.

UU Journal Browser

Ik moet betalen, wat nu? 

Uw mogelijkheden voor een vergoeding van de open access kosten hangen af van de financier van uw onderzoeksproject. Hieronder vindt u per financier informatie over de vergoeding.  

1. Universiteit Utrecht of UMCU zonder externe financiering -1e geldstroom   

U kunt, onder voorwaarden, gebruikmaken van het Open Access Fonds van de UU. Dit fonds vergoedt de kosten voor publiceren in een volledig open access tijdschrift. Dit geldt voor artikelen met een maximale APC van 2.500 euro. Ook biedt het OA- Fonds een vergoeding voor open access boeken van maximaal 4.000 euro. 

Open Access Fonds UU

2. NWO & ZonMW - 2e geldstroom 

U kunt de kosten voor open access publiceren betalen uit uw projectbudget. Publicatie in een volledig open access tijdschrift is een voorwaarde voor vergoeding. 

Daarnaast heeft NWO een apart fonds voor open access boeken.

Financiering van NWO & ZonMW 

3. Europese Unie – 3e geldstroom 

U kunt de kosten voor open access publiceren, betalen uit uw projectbudget. Dit geldt voor artikelen in volledig open access tijdschriften en in hybride tijdschriften, maar ook voor open access boeken. 

Voor projecten binnen het Horizon Europe programma geldt dat kosten voor artikelen in  hybride tijdschriften niet meer uit het projectbudget mogen worden betaald. 

De EU als onderzoeksfinancier