Open access kosten

Aan het open access publiceren kunnen kosten verbonden zijn (Article Processing Charges of APCs). Dit is afhankelijk van het tijdschrift waarin je wilt publiceren.

In de UU Journal Browser zie je in welke tijdschriften je gratis of met korting kunt publiceren.

Ik moet betalen, wat nu?

Jouw mogelijkheden voor een vergoeding van de open access kosten hangen af van de financier van jouw onderzoeksproject. Hieronder vind je per financier informatie over de vergoeding.  

1. Universiteit Utrecht of UMCU zonder externe financiering -1e geldstroom

Kunnen de APCs niet betaald worden uit jouw onderzoeksfinanciering en is een gratis tijdschrift geen optie? Wellicht is dan financiering mogelijk via jouw faculteit.

Financieringsmogelijkheden per faculteit

Hieronder vind je de financieringsmogelijkheden per faculteit voor zover die bekend zijn. Staat jouw faculteit hier niet tussen? Informeer dan binnen jouw faculteit of er financieringsmogelijkheden zijn.
 

2. NWO en ZonMW - 2e geldstroom 

Je kunt de kosten voor open access publiceren betalen uit jouw projectbudget. Publicatie in een volledig open access tijdschrift is een voorwaarde voor vergoeding. 

Daarnaast heeft NWO een apart fonds voor open access boeken.

Financiering van NWO en ZonMW 

3. Europese Unie – 3e geldstroom 

Je kunt de kosten voor open access publiceren, betalen uit jouw projectbudget. Dit geldt voor artikelen in volledig open access tijdschriften en in hybride tijdschriften, maar ook voor open access boeken. 

Voor projecten binnen het Horizon Europe programma geldt dat kosten voor artikelen in hybride tijdschriften niet meer uit het projectbudget mogen worden betaald. 

De EU als onderzoeksfinancier