Materiaal van andere bibliotheken lenen (IBL)

Boeken of tijdschriften die niet in bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn kunt u via ons lenen van een andere Nederlandse of buitenlandse bibliotheek (dit wordt IBL genoemd: interbibliothecair leenverkeer). Soms kunt u het materiaal alleen inzien op een van onze locaties.

U vraagt het materiaal aan via WorldCat, door een Interlibrary Request in te dienen.

Om materiaal van een andere bibliotheek aan te vragen heeft u een geldige lenerspas en (gast)Solis-id nodig.

Let op:

Soms mag u materiaal uit het buitenland niet mee naar huis nemen, maar alleen inzien. U kunt het inzien in de leeszaal Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park.

Materiaal aanvragen met Interlibrary Request

In WorldCat vindt u onder Availability en Libraries Worldwide de knop Interlibrary Request.

NB:
Het systeem bepaalt naar welke bibliotheek de aanvraag wordt gestuurd. U kunt dit proces niet beïnvloeden.

Kosten van interbibliothecair leenverkeer

Bent u niet verbonden aan de Universiteit Utrecht? Dan is het laten verzenden van materiaal naar Utrecht niet gratis.  Raadpleeg hiervoor de prijslijst.

U bent gehouden aan het IBL-reglement.

Kosteloos of met korting lenen bij andere bibliotheken

Als student of medewerker van de Universiteit Utrecht kunt u zonder extra kosten lid worden van alle andere Nederlandse universiteitsbibliotheken en de bibliotheek van de Hogeschool Utrecht.
Studenten van de Universiteit Utrecht krijgen 50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek.