Type publicaties

Zoekt u een specifiek soort materiaal? Hier leest u meer over het zoeken naar verschillende publicatietypen.

Artikelen

Artikelen kunt u (onder andere) zoeken in deze interdisciplinaire zoeksystemen:

Kijk voor meer uitleg over het gebruik van deze zoeksystemen hier.

Artikelen kunt u ook vinden via vakspecifieke zoeksystemen (zoals op het gebied van geneeskunde, psychologie of rechten). In het overzicht van zoeksystemen per vakgebied kunt u vinden welke zoeksystemen voor uw vakgebied relevant zijn. 

Toegang tot artikelen

Via de universiteitsbibliotheek heeft u toegang tot de full text van veel artikelen. U leest hier alles over de verschillende mogelijkheden om toegang te krijgen tot digitaal gelicenseerd materiaal. 

Artikelen uit papieren tijdschriften uit de collectie kunt u inzien door de betreffende tijdschriftaflevering op te vragen bij de bibliotheek en daar af te halen of in te zien. Van verschillende tijdschriften zijn ook de laatste afleveringen te vinden in de open opstelling.  U kunt zelf een scan of (tegen betaling) een kopie van het artikel maken. 
Bent u niet in de gelegenheid om zelf een scan of kopie te maken? Dan kunt u een kopie aanvragen. U ontvangt het artikel als pdf-document in uw e-mail. Raadpleeg de prijslijst voor een overzicht van de kosten hiervoor. 

Boeken

Zoeken naar boeken doet u met gegevens als auteur, titel, editie etc. of op onderwerp. Meer informatie over het zoeken naar boeken vindt u in de Libguide Zoekstrategie (box Waar zoek ik boeken).

Zoeksystemen voor boeken

  • WorldCat Filter op Format: Book om gedrukte boeken en e-books te vinden. WorldCat zoekt in bibliotheken wereldwijd. Gebruik de filtermogelijkheden om uw resultaat te beperken tot bijvoorbeeld bibliotheken in Nederland, of tot alleen de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
  • Google Books De weergave varieert van volledige/gedeeltelijke tekst tot enkel titelgegevens. Bekijk ook de pagina over Google Books voor meer informatie. 
  • U kunt ook in de multidisciplinaire zoeksystemen en zoeksystemen per vakgebied naar boeken zoeken. Filter hiervoor uw zoekresultaat op boeken (of hoofdstukken).

Boeken lenen en toegang tot e-books

Papieren boeken van de collectie van de bibliotheek kunt u lenen. U kunt ook boeken aanvragen of reserveren. Heeft de Universiteitsbibliotheek Utrecht het niet? Dan kunt u het aanvragen uit een andere bibliotheek via het interbibliothecair leenverkeer.

De bibliotheek biedt u rechtstreeks toegang tot de e-books uit de collectie via WorldCat. U vindt hier de veel gestelde vragen over e-books.

Proefschriften en scripties

Voor het zoeken naar proefschriften en scripties heeft u verschillende mogelijkheden.

Digitale proefschriften van de Universiteit Utrecht vindt u via de nationale portal NARCIS en via WorldCat. Papieren versies zijn te vinden in WorldCat. Zoek op auteur, titel, of op onderwerp, eventueel in combinatie met het woord proefschrift, thesis of dissertation.

U kunt ook zoeken op nationaal niveau via NARCIS of op internationaal niveau via bijvoorbeeld NDLTD (Networked Digital Library of Theses and Dissertations) of OATD (Open Access Theses and Dissertations)Bekijk hier alle opties voor het zoeken naar proefschriften.

Scripties van studenten van de Universiteit Utrecht waarvan de studenten hebben aangegeven dat ze gepubliceerd mogen worden, zijn openbaar en vrij toegankelijk vindbaar via het Utrecht University Student Theses Repository. Scripties zijn ook vindbaar in WorldCat en Google Scholar op titel en auteur.

Bijzonder materiaal

De afdeling Bijzondere Collecties van de bibliotheek heeft bijzonder materiaal zoals handschriften, kaarten en atlassen, en oude en bijzondere drukken. Op de website van Bijzondere Collecties en in de LibGuide Bijzonder Materiaal leest u hoe u kunt zoeken in de collectie. 

Krantenartikelen

Er zijn verschillende opties als u wilt zoeken naar krantenartikelen. 

Ander materiaal

U kunt via de universiteitsbibliotheek ook ander materiaal vinden, zoals bladmuziek en woordenboeken. 
 

Hulp nodig?

Neem dan contact op met de bibliotheek