Onderzoeksfinanciers en open access

Onderzoeksfinanciers stellen steeds strengere eisen op het gebied van open access. Hier lees je waar je op moet letten en waar je de informatie van jouw financier kunt vinden. 

De eisen en financieringsmogelijkheden voor open access publiceren verschillen per onderzoeksfinancier en zijn ook afhankelijk van het moment waarop de call van de financier is geopend. Kijk daarom altijd naar de voorwaarden die specifiek gelden voor jouw project, bijvoorbeeld zoals geformuleerd in jouw overeenkomst met de onderzoeksfinancier. Je kunt ook contact opnemen met jouw Research Support Office (UU intranet)

Waar moet je op letten 

De eisen van een onderzoeksfinancier kunnen heel gedetailleerd zijn. Let bij de eisen voor jouw project in ieder geval op: 

 • Onder welke voorwaarden kan ik de kosten voor open access betalen uit mijn projectfinanciering? 

 • Voor welk type publicaties geldt de open access-eis?

 • Moet de publicatie direct open access beschikbaar zijn of is een embargoperiode toegestaan? 

 • Moet ik de publicatie open access maken onder een specifieke licentie

  Meer informatie 

  Andere onderzoeksfinanciers

  Wordt jouw onderzoekssubsidie verstrekt door een andere partij? Kijk dan in de SHERPA Juliet-database welke open access-eisen jouw financier stelt.

  Naar de SHERPA Juliet-database

  Heb je vragen over de voorwaarden voor jouw onderzoeksproject, neem dan contact op met je onderzoeksfinancier of stuur een email naar bibliotheek.publishingsupport@uu.nl