Utrecht University Repository: de groene route naar open access

De groene route in open access publiceren betekent dat je jouw artikel deponeert in de Utrecht University Repository.

De inhoud van de repository is doorzoekbaar via het Netherlands Research Portal, onderdeel van het Europese OpenAire. Alle publicaties in de Utrecht University Repository zijn ook vindbaar via zoekmachines Google Scholar en BASE.

Hoe werkt de groene route?

Jouw publicaties worden in de repository opgenomen als ze zijn ingevoerd in Pure (UU-intranet), het onderzoeksinformatiesysteem dat de Universiteit Utrecht gebruikt. De geregistreerde publicaties worden ook opgenomen in de Utrecht University Repository.

Korte wetenschappelijke publicaties (artikelen, conference proceedings, publicaties in vaktijdschriften en hoofdstukken uit edited volumes) die closed access gepubliceerd zijn, worden door de bibliotheek zes maanden na de publicatie automatisch open access gemaakt. De bibliotheek gebruikt hiervoor de gepubliceerde versie (ook wel de version of record genoemd).  

Dit is onderdeel van het open access beleid van de UU. Je vindt hier meer informatie over de zogenaamde “Taverne-regeling”.

Welke versie upload je?


Een publicatie heeft verschillende versies, en deze versies kunnen verschillende namen hebben:

 • Preprint, submitted version, Author's Manuscript, original manuscript.
  • Versie die nog niet gepeerreviewed is
    
 • Postprint, Author Accepted Manuscript (AAM), accepted version, accepted manuscript (AM)
  • Versie die gepeerreviewed is, maar nog niet is opgemaakt door de uitgever.
    
 • Published version, gepubliceerde versie Publisher's PDF, VOR, Version of Record.
  • Versie die opgemaakt is door de uitgever en gepubliceerd is.

Publicaties uit het huidige en voorgaande jaar

Publicaties ouder dan twee jaar

Gedrukte publicaties, artikelen uit papieren tijdschriften of (hoofdstukken in) boeken

De bibliotheek controleert dan of de publicatie open access kan worden gemaakt.

Rights Retention strategie

Onderzoekers die financiering krijgen van een cOAlitionS-financier (bijvoorbeeld NWO of ERC) zijn sinds 2021 verplicht om hun publicaties open beschikbaar te maken zonder embargo. Als jouw artikel gepubliceerd is in een gesloten tijdschrift kan je aan deze eis voldoen door gebruik te maken van de Rights Retention strategie. Hiermee kunnen onderzoekers de definitieve versie van hun manuscript (de Author Accepted Manuscript of AAM) publiceren in de Utrecht University Repository onder een CC-BY licentie. Dit is ook mogelijk als de uitgever van het tijdschrift waarin het uiteindelijke stuk gepubliceerd wordt hier restricties op gelegd heeft.


Waarom je publicaties bewaren in de Utrecht University Repository?

 • Publicaties zijn beter vindbaar en zichtbaar
  Publicaties in het archief zijn zichtbaar in het Netherlands Research Portal en vindbaar voor zoekmachines als Google Scholar en Base. Er wordt automatisch een koppeling gemaakt van jouw universitaire profielpagina naar jouw publicatie in het archief.
 • Je vergroot daarmee de impact van je onderzoek
  Waar mogelijk worden publicaties vrij toegankelijk gemaakt. Door open access wordt jouw publicatie meer gelezen en is de kans op citaties groter.

Andere repositories

Er zijn meerdere repositories waar je jouw artikel open access beschikbaar kunt stellen, vaak onderverdeeld per vakgebied. Je vindt deze in de Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR). Je kunt ook Zenodo gebruiken.

Vragen?

Met vragen over Pure kun je terecht bij jouw facultair beheerder van Pure (intranet).

Vragen over de Utrecht University Repository kun je mailen naar: bibliotheek.publishingsupport@uu.nl.