Utrecht University Repository: de groene route naar open access

De groene route in open access publiceren betekent dat je jouw artikel deponeert in de Utrecht University Repository. Dit is het online wetenschappelijk archief van de Universiteit Utrecht.

De inhoud van het archief is doorzoekbaar via het Netherlands Research Portal, onderdeel van het Europese OpenAire. Alle publicaties in de Utrecht University Repository zijn ook vindbaar via zoekmachines Google Scholar en BASE.

Hoe werkt de groene route?

Jouw publicaties worden in de repository opgenomen als je ze invoert in Pure, het onderzoeksinformatiesysteem dat de Universiteit Utrecht gebruikt.
 

Publicaties uit het huidige en voorgaande jaar

De bibliotheek zoekt, indien nodig, de bijbehorende uitgeversversie en controleert of deze, eventueel na een embargoperiode*, open access kan worden gemaakt.
 

Publicaties ouder dan twee jaar

De bibliotheek controleert dan of de publicatie, eventueel na een embargoperiode*, open access kan worden gemaakt.
 

Gedrukte publicaties, artikelen uit papieren tijdschriften of (hoofdstukken in) boeken

De bibliotheek controleert dan of de publicatie open access kan worden gemaakt.

Rights Retention strategie

Onderzoekers die financiering krijgen van een cOAlitionS-financier (bijvoorbeeld NWO of ERC) zijn sinds 2021 verplicht om hun publicaties open beschikbaar te maken zonder embargo. Als jouw artikel gepubliceerd is in een gesloten tijdschrift kan je aan deze eis voldoen door gebruik te maken van de Rights Retention strategie. Hiermee kunnen onderzoekers de definitieve versie van hun manuscript (de Author Accepted Manuscript of AAM) publiceren in de Utrecht University Repository onder een CC-BY licentie. Dit is ook mogelijk als de uitgever van het tijdschrift waarin het uiteindelijke stuk gepubliceerd wordt hier restricties op gelegd heeft.

* Maximaal zes maanden embargo met het amendement Taverne

In 2019 heeft de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) het proefproject 'You Share, We Take Care!' georganiseerd, waarin wetenschappers toestemming aan de universiteit konden geven om publicaties na zes maanden in de repository vrij toegankelijk te maken. Dit is mogelijk door een aanpassing van de Auteurswet (het zogeheten amendement Taverne) die wetenschappers het recht biedt om publicaties openbaar te maken ongeacht door uitgevers opgelegde embargoperiodes. Dit geldt ook als de embargoperiode langer dan zes maanden is, als je co-auteur bent, of als jouw werk is gepubliceerd bij een internationale uitgever.

Sinds 2020 is het gebruik van het amendement Taverne ingevoerd bij alle universiteiten.

Meer weten en aanmelden voor de licentieovereenkomst ->


Waarom je publicaties bewaren in de Utrecht University Repository?

  • Publicaties zijn beter vindbaar en zichtbaar
    Publicaties in het archief zijn zichtbaar in het Netherlands Research Portal en vindbaar voor zoekmachines als Google Scholar en Base. Er wordt automatisch een koppeling gemaakt van jouw universitaire profielpagina naar jouw publicatie in het archief.
  • Je vergroot daarmee de impact van je onderzoek
    Waar mogelijk worden publicaties vrij toegankelijk gemaakt. Door open access wordt jouw publicatie meer gelezen en is de kans op citaties groter.

Andere repositories

Er zijn meerdere repositories waar je jouw artikel open access beschikbaar kunt stellen, vaak onderverdeeld per vakgebied. Je vindt deze in de Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR). Je kunt ook Zenodo gebruiken.

Vragen?

Met vragen over Pure kun je terecht bij jouw facultair beheerder van Pure (intranet).

Vragen over de Utrecht University Repository kun je mailen naar: bibliotheek.publishingsupport@uu.nl.