ISNI

De Universiteitsbibliotheek Utrecht zet zich in om de vindbaarheid van de wetenschappelijke output van UU en UMCU medewerkers te verbeteren. In dit kader voorziet de bibliotheek alle Utrechtse onderzoekers die tenminste één publicatie op hun naam hebben staan van een ISNI.

ISNI staat voor International Standard Name Identifier, en is de standaard om naamsvormen wereldwijd uniek te identificeren, bedoeld voor opname in (bibliotheek)systemen. ISNI is hiermee een hulpmiddel om auteurs te onderscheiden wanneer ze een zelfde naam hebben of wanneer ze verschillende naamvarianten gebruiken in hun publicaties. De Nederlandse universiteiten zijn overeengekomen om alle publicerende onderzoekers te voorzien van een ISNI-nummer.

Verwerking persoonsgegevens voor ISNI

Voor het aanmaken van een ISNI worden persoonsgegevens verwerkt. Aan de hand van bijvoorbeeld de naam en het geboortejaar bekijken medewerkers van de bibliotheek of een onderzoeker reeds een ISNI heeft. Zo niet dan wordt er een ISNI aangemaakt. Meer informatie over de persoonsgegevens die worden verwerkt en wat daarmee gebeurt staat in de privacyverklaring.

ORCID

Een andere internationale naamstandaard is ORCID. Ook ORCID is een identifier waarmee wetenschappelijke auteurs hun naam en persoonlijke profiel gemakkelijk kunnen koppelen aan hun publicaties. Waar ISNI’s overwegend door instellingen worden toegekend is ORCID een identifier die alleen door onderzoekers zelf aangemaakt worden. Een ORCID iD draagt bij aan de zichtbaarheid en vindbaarheid van publicaties maar kan bijvoorbeeld ook tijd besparen bij het doen van financieringsaanvragen. Lees op deze pagina meer over ORCID.