Docenten - onderwijsmateriaal

Als docent krijgt u regelmatig te maken met auteursrechtelijke kwesties. U maakt namelijk veel gebruik van materiaal van anderen, dat auteursrechtelijk beschermd is. Op deze pagina vindt u informatie over het opnemen van bronnen in onderwijsmateriaal en relevante links.

Stroomschema

Het stroomschema (pdf) is een handige tool die stapsgewijs aangeeft welke acties u kunt ondernemen als u auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt in het onderwijs.

Open Access & onderwijsmateriaal

Open Access (OA) voorziet in de vrije, digitale toegang tot wetenschappelijke publicaties. Deze zijn gevrijwaard van de auteursrechtelijke restricties van veel uitgevers. Voor Open Access-publicaties geldt vaak dat artikelen kosteloos in onderwijsmateriaal mogen worden opgenomen. Soms moet er wel vooraf toestemming worden gevraagd. Raadpleeg de voorwaarden bij gebruik van Open Access-artikelen bij de auteur of bij de uitgever. 

Een voorbeeld van een Open Access-licentie is die van Creative Commons, waarin de auteur bepaalt of en op welke manier het werk mag worden hergebruikt. Al het materiaal met een Creative Commons licentie mag, mits ongewijzigd en voor niet-commerciële doelen, integraal worden overgenomen. En soms mag er nog meer.

UU afspraken met uitgevers

Wilt u een bron hergebruiken voor onderwijsdoeleinden? Kijk dan eerst even in de lijst met afspraken met uitgevers over hergebruik van teksten uit elektronische tijdschriften en e-books.

Let op! Deze voorwaarden kunnen veranderen. De lijst wordt regelmatig aangevuld en geüpdatet.

Wanneer u op basis van deze lijst materiaal overneemt raden wij u aan de volgende mededeling in het document te plaatsen:

  • Overname toegestaan volgens afspraak met uitgever.

U bent altijd verplicht om op de juiste wijze te citeren en uw bronnen te vermelden.

Easy Access-regeling

In de Easy Access-regeling zijn afspraken van Nederlandse universiteiten en Stichting UvO (Uitgeversorganisatie voor Onderwijslicenties) over het opnemen van bronnen in onderwijsmateriaal vastgelegd. Hierin zijn het opnemen van binnen- en buitenlandse werken in readers geregeld. De overeenkomst, ook wel ‘readerregeling’ genoemd, houdt in dat universiteiten het gebruik van korte overnames niet meer afzonderlijk hoeven te melden of af te rekenen voor publicatie. De universiteiten betalen hiervoor aan Stichting UvO.

Kennisclips & weblectures

Steeds vaker wordt onderwijsmateriaal online aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van kennisclips en weblectures. Bovendien neemt onderwijsmateriaal steeds vaker interactieve vormen aan. Dit vereist weer andere richtlijnen rondom het opnemen van bronnen.

Vragen

Heeft u vragen over het opnemen van bronnen in onderwijsmateriaal? Neem contact op met de universiteitsbibliotheek: bibliotheek@uu.nl.