Docenten - auteursrecht in het onderwijs

Als docent heb je te maken met auteursrecht wanneer je in jouw onderwijs gebruik maakt van materiaal van anderen. De maker of uitgever van een werk heeft namelijk het exclusieve recht om dit te verveelvoudigen en openbaar te maken, en hiervoor een vergoeding te vragen. Het opnemen van bronnen in een (digitale) reader of Blackboard is een vorm van verveelvoudigen en openbaar maken, en dus aan regels gebonden.

Het belangrijkste dat je moet weten over auteursrecht

Lees onder andere meer over wat auteursrecht inhoudt, bronvermelding en vrij over te nemen bronnen.

Het belangrijkste dat je moet weten over auteursrecht

Alles over onderwijsmateriaal samenstellen

Wanneer je onderwijsmateriaal samenstelt voor gebruik binnen de Universiteit Utrecht moet je weten hoe je bronnen op kunt nemen zonder inbreuk te maken op andermans auteursrecht. Lees meer over het Stroomschema overnames in onderwijsmateriaal, open access, open licenties en Creative Commons, hergebruik van digitale teksten, de Easy Access-regeling, het gebruik van afbeeldingen en filmpjes en het gebruik van bronnen in kennisclips en weblectures.

Alles over onderwijsmateriaal samenstellen

Onderwijsmateriaal delen buiten de UU

Wanneer je zelfgemaakt onderwijsmateriaal wilt delen buiten de Universiteit Utrecht moet je weten hoe je dit kunt doen zonder inbreuk te maken op andermans auteursrecht. Bovendien moet je keuzes maken ten aanzien van jouw eigen auteursrecht.

Lees meer over onderwijsmateriaal delen

Contact

Neem contact op met het Auteursrechtinformatiepunt via het contactformulier of e-mail.

Contactformulier (Solis-ID)
E-mail