Diamond open access

De universiteit ondersteunt partijen die diamond open access publiceren mogelijk maken. Bij diamond open access wordt er geen kosten berekend aan auteurs of lezers van publicaties.

Het ondersteunen van diamond open access initiatieven past binnen het open access beleid van de Universiteit Utrecht. Hiermee maakt de universiteit het onderzoekers zo gemakkelijk mogelijk om open access te publiceren met aandacht voor een verantwoorde besteding van publieke middelen. Het gaat hierbij niet alleen om open access uitgevers en tijdschriften, maar ook de infrastructuur die nodig is voor publiceren, zoals publicatiesoftware en archieven voor duurzame opslag.

Ondersteuning van tijdschriften

Het afsluiten van Subscribe to Open (S2O) deals is een manier waarop de bibliotheek bestaande tijdschriften kan ondersteunen bij het overstappen op een diamond open access model. In plaats van dat de bibliotheek een abonnee is van een tijdschrift (zoals gebruikelijk is bij closed access tijdschriften), wordt het een donateur. Tijdschriften kunnen zo volledig open access gemaakt worden, zonder kosten aan auteurs te berekenen.

De universiteitsbibliotheek ondersteunt vier Subscribe to Open initiatieven:

Ondersteuning open infrastructuur

De Universiteit Utrecht is trotse ondersteuner van de volgende initiatieven:

Meer weten?

Meer informatie over diamond open access:

Specifieke vragen over (diamond) open access kun je mailen naar bibliotheek.publishingsupport@uu.nl.