Veelgestelde vragen WorldCat
De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vind je in WorldCat. Op deze pagina vind je alle informatie over deze wereldwijde catalogus en de vragen die je hierover zou kunnen hebben.
Ga naar WorldCat via utrechtuniversity.on.worldcat.orgAchtergrond WorldCat
WorldCat is een catalogus waarin je op wereldwijd, nationaal en lokaal (Utrechts) niveau kunt zoeken. WorldCat ontsluit meer dan een miljard bronnen. Hieronder vallen zowel gedrukte als online toegankelijke collecties.
De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden bibliotheken en uitgevers wereldwijd.
Wereldwijd is er meer wetenschappelijke informatie beschikbaar dan ooit. Omdat de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht slechts een klein deel omvat van alle informatie die relevant kan zijn voor jou, vind je de Utrechtse collectie, samen met die van duizenden andere bibliotheken wereldwijd, in WorldCat.
De bibliotheek sluit hiermee aan op de trend dat de zoektocht naar literatuur steeds vaker start in systemen die wereldwijd zoeken.
WorldCat biedt de mogelijkheid vanuit één systeem gemakkelijk het wereldwijde, Nederlandse en Utrechtse bibliotheekbezit te doorzoeken. Je zoekt binnen al het materiaal dat in WorldCat is opgenomen, of dit nu tijdschriften, artikelen, boeken of andere publicaties zijn. De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden andere bibliotheken wereldwijd.
Praktisch
De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een geoptimaliseerde ingang voor WorldCat via utrechtuniversity-on-worldcat-org.proxy.library.uu.nl aan met extra zoekfuncties en filtermogelijkheden.
WorldCat heeft ook een algemene ingang: worldcat.org.
Vanuit het UU-netwerk heb je automatisch toegang. Vanaf andere netwerken moet je inloggen met jouw Solis-id of UMC-account om volledige toegang te hebben tot al het materiaal waar de universiteitsbibliotheek licenties op heeft. Let op: als je inlogt als gast kun je wel zoeken in WorldCat, maar heb je geen toegang tot het digitale materiaal waartoe de Universiteit Utrecht toegang biedt. On-campus heb je daar wel toegang toe.
Je moet ook inloggen wanneer je wilt zien welke boeken je geleend en gereserveerd hebt en om jouw boeken te verlengen.
Digitaal materiaal
Digitaal materiaal is toegankelijk via WorldCat, direct vanuit het zoekresultaat. Je kunt het direct vanuit de zoekresultaten inzien door op de blauwe knop te klikken met View full text, View eBook, Access journal, Listen to audio, View now en Access online. Een gevonden artikel in de algemene Worldcat geeft vaak een link naar het tijdschrift en niet naar het artikel: WorldCat is daarom minder geschikt om te zoeken naar artikelen. Meer over hoe je naar artikelen kunt zoeken vind je op onze pagina Type publicaties.
Open access artikelen kun je altijd inzien. Voor veel ander digitaal materiaal biedt de universiteitsbibliotheek een licentie. On-campus heb je altijd toegang en off-campus log je in met jouw Solis- of UMC-account. Bekijk voor meer informatie op onze pagina over online toegang.
Fysiek materiaal
Je hebt toegang tot fysiek materiaal bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht en andere Nederlandse en internationale bibliotheken.
Lokaal niveau
Fysieke werken uit de Utrechtse collectie kun je aanvragen. Je klikt eerst op de titel en vervolgens op de blauwe knop Request item @UU.
Aanvragen uit bibliotheken in Nederland en buitenland
Je kunt in WorldCat materiaal van andere bibliotheken aanvragen als de Universiteitsbibliotheek Utrecht het niet in de collectie heeft. Je vindt hier meer informatie over het aanvragen uit andere bibliotheken.
- Bekijk de WorldCat zoekhulp
- In de LibGuide WorldCat vind je informatie over het gebruik van WorldCat
Ben je verbonden aan de Universiteit Utrecht?
Klik op Inloggen rechts bovenaan de webpagina. Vervolgens krijg je dit scherm te zien:
Log hier in met je Solis-id en wachtwoord.
Je kunt ook eerst iets in de zoekbalk typen en dan op enter drukken of op het vergrootglas klikken. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien:
Klik op de blauwe knop en je kunt inloggen met jouw Solis-id en wachtwoord.
Ben je niet verbonden aan de Universiteit Utrecht?
Je typt zonder vooraf in te loggen een zoekopdracht in het zoekveld. Als je op enter of het vergrootglas klikt, krijg je onderstaand inlogscherm te zien. Klik hier op Continue as guest.
Aanvragen doe je door op de blauwe knop Request item @UU te klikken. Je wordt gevraagd in te loggen met jouw Solis-id. N.B. Off campus heb je als gast geen toegang tot het digitale materiaal waar de universiteitsbibliotheek een licentie voor heeft. On campus heb je daar wel toegang toe.
Zoekvragen
Publicaties uit de collectie van de universiteitsbibliotheek komen automatisch bovenaan de lijst van zoekresultaten. Binnen WorldCat is er ook de optie om te filteren op materiaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, bij de zoekresultaten links in het scherm onder Held by Library. Belangrijk om te weten is dat Worldcat niet zoekt in de full text, ook niet bij gedigitaliseerde bronnen.
De handigste manier om een bepaalde editie te vinden, is het jaar van uitgave toe te voegen aan je zoekopdracht.
Je kunt ook klikken op View all. In de lijst die dan verschijnt, staan alle edities van een publicatie die toegankelijk zijn via de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Wil je vanaf het begin van jouw zoekactie meteen alle edities zichtbaar maken in de zoekresultaten? Vink dan de optie Group related editions and formats links bovenaan de zoekresultatenlijst uit.
Door het overzetten van de bezitsgegevens naar een nieuw systeem zijn er bij meervoudige delen en tijdschriften gevallen bekend waarbij de delen niet in chronologische volgorde getoond worden bij het reserveringsvenster. Je kunt gebruik maken van ctrl-f of cmd-f om het juiste deel in de lijst te vinden. Mocht dit niet lukken, dan kun je het bovenste deel aanvragen en bij de opmerkingen plaatsen welk specifieke deel je nodig hebt. Een medewerker van de UB zal jouw aanvraag dan verder oppakken.
Soms komt het helaas voor dat de links in WorldCat niet goed werken. Zoek de titel dan op in een ander zoeksysteem, zoals Google Scholar, en gebruik de UBUlink om toegang te krijgen.
Bekijk de pagina over online toegang voor meer informatie.
Als je op zoek bent naar alle publicaties van één auteur in WorldCat, gebruik dan in Advanced Search het auteursveld. Dit vind je bij Search index.
Tips bij het zoeken op auteur:
- Zoek alleen op de achternaam van de auteur. In sommige titelbeschrijvingen worden namelijk alleen de initialen van de auteur gebruikt en die krijg je niet te zien als je op voornaam zoekt.
- Heb je te veel resultaten, gebruik dan de auteursfilters in de zoekresultaten.
- Je kunt ook zoeken op een organisatie of instelling als auteur.
WorldCat is een dynamisch systeem. Er worden voortdurend nieuwe titels en gegevens aan het systeem toegevoegd. Daarom kun je steeds andere zoekresultaten tegenkomen als je WorldCat gebruikt.
In de LibGuide Bijzonder materiaal vind je de beste manier om te zoeken naar bijzondere materiaaltypen in WorldCat. Het gaat om:
Contact
Neem contact op met de bibliotheek via het contactformulier of e-mail.
Contactformulier (Solis-ID)