Systematic reviews

Een systematic review is een op gestructureerde wijze uitgevoerd literatuuronderzoek. Deze vorm van onderzoek komt veel voor in de medische wetenschappen, maar ook in bijvoorbeeld de sociale wetenschappen.

In een systematic review wordt antwoord gegeven op een centrale vraag door (alle) relevante onderzoeken inzichtelijk samen te vatten.

Systematisch zoeken naar literatuur

Het gestructureerd zoeken naar de juiste bronnen is een belangrijk onderdeel van een systematic review. De zoekstrategie moet te volgen en opnieuw uit te voeren zijn; duidelijke verslaglegging is daarom essentieel. Om wat voor soort systematic review het ook gaat, de zoekstrategie is altijd cruciaal.

Weet je niet goed waar je moet beginnen? De online trainingsmodule Compass+: Systematically searching for literature laat je stapsgewijs zien wat er komt kijken bij het opzetten en uitvoeren van een systematische database search.

Meta-analyses

Bij een meta-analyse wordt de systematic review gevolgd door een statistische analyse van de resultaten uit de gebruikte studies. Meta-analyses zijn met name populair in de ‘evidence-based’ wetenschappen.

Systematic review trainingen & workshops

Experts van de Universiteitsbibliotheek Utrecht verzorgen workshops bij verschillende opleidingen en geven advies op maat over systematic reviews.

ASReview: Active Learning for Systematic Reviews

Een team van onderzoekers van de Universiteit Utrecht werkt samen met de universiteitsbibliotheek en Information and Technology Services aan het project ASReview. Wij ontwikkelen een tool waarmee met behulp van Active Learning het screenen van literatuur tijdens een Systematic Review wordt versneld.

Kijk hier voor meer informatie en de bèta-versie van ASReview

Contact

Ben je geïnteresseerd in een workshop over systematic review of wil je advies op maat? Neem dan contact op met de universiteitsbibliotheek.

Contact over systematic reviews