Lean Library

Om toegang te krijgen tot het gelicentieerde materiaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is het van belang dat je verbonden bent met het netwerk van de Universiteit Utrecht. Op de campus gaat dit automatisch. Buiten de campus ondersteunt de browserextensie Lean Library hierin, en verbindt je met het Universiteit Utrecht netwerk waar je ook bent. Lean Library wijst je ook naar de juiste locatie om toegang te krijgen tot het materiaal dat je hebt gevonden.

Download Lean Library op www.leanlibrary.com

Hoe het werkt

Lean Library is een extensie die je kunt toevoegen aan je browser. Als je op een website komt waar gelicentieerd materiaal beschikbaar is, zal de extensie je automatisch verbinden met het UU netwerk wanneer dat nodig is. Soms vind je materiaal op een website waar de bibliotheek geen toegang tot kan bieden. Als er via een andere website wél toegang mogelijk is, word je via een pop-up daarnaartoe geleid. Is er een open access versie beschikbaar? Dan geeft Lean Library een link er naartoe. 

De universiteitsbibliotheek biedt voor PubMed en Google Scholar toegang via de UBUlink. Deze wordt alleen getoond als je hiervoor een speciale link van de bibliotheek gebruikt. De Lean Library extensie zorgt ervoor dat, ook als je via een andere link in een van die zoeksystemen terecht komt, de UBUlink wordt getoond. Zo weet je dus zeker dat je de UBUlink ziet om te linken naar het digitale materiaal waar de bibliotheek toegang toe heeft.  

Je kunt als gebruiker kiezen of en wanneer je een pop-up wilt ontvangen. Je hoeft dus geen pop-ups te zien als je dat niet wilt. Klik op het app icoon, ga naar settings, en vervolgens advanced settings om jouw voorkeur aan te geven. Ook als je geen pop-ups wilt ontvangen blijft Lean Library wel werken. 

De Lean Library browserextensie brengt ook de collectie van de universiteitsbibliotheek via Worldcat binnen handbereik. Selecteer op een webpagina bijvoorbeeld een titel van een artikel of boek, en kies uit het rechtermuisknopmenu voor “UU Library and beyond”. Er wordt automatisch een zoekopdracht in Worldcat gestart met de geselecteerde tekst. 

Wil je ook gebruik maken van de Lean Library browserextensie? Download deze dan op www.leanlibrary.com

(Nog) geen Lean Library

Kun je of wil je nog geen gebruik maken van Lean Library, log dan bij het overzicht van zoeksystemen in op: login.proxy.library.uu.nl/login. Als je dit overzicht gebruikt, krijg je naast het vrij toegankelijke materiaal ook toegang tot gelicentieerd materiaal via de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Log in voor het overzicht van zoeksystemen op login.proxy.library.uu.nl

Contact over Lean Library

Heb je vragen over de browserextensie? Stuur ons dan een e-mail.