Materiaal van andere bibliotheken lenen

Boeken of tijdschriften die niet in bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn kunt u via ons lenen van een andere Nederlandse of buitenlandse bibliotheek. Soms kunt u het materiaal alleen inzien op een van onze locaties.

U vraagt het materiaal aan via WorldCat, met een Interlibrary Request. Hier zijn kosten aan verbonden.

Om materiaal van een andere bibliotheek aan te vragen heeft u een geldige lenerspas en (gast)Solis-id nodig.
Nadat uw aanvraag geleverd is, ontvangt u een factuur.

Let op:
Soms mag u materiaal uit het buitenland niet mee naar huis nemen, maar is het alleen beschikbaar ter inzage. U kunt het komen inzien in de leeszaal Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park.

Materiaal aanvragen met Interlibrary Request

In WorldCat vindt u onder Availability en Libraries Worldwide de knop Interlibrary Request.

IBL aanvraag in Worldcat

NB:
Het systeem bepaalt naar welke bibliotheek de aanvraag wordt gestuurd. U kunt dit proces niet beïnvloeden.

Kosten van interbibliothecair leenverkeer

Aan het naar Utrecht laten verzenden van materiaal uit andere bibliotheken zijn kosten verbonden. Raadpleeg hiervoor de prijslijst.

Medewerkers van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht kunnen bij de aanvraag aangeven dat hun departement de kosten van de aanvraag vergoedt.
Zie hiervoor de bovenstaande werkwijze.

U bent gehouden aan het IBL-reglement.

Kosteloos of met korting lenen bij andere bibliotheken

Als student of medewerker van de Universiteit Utrecht kunt u zonder extra kosten lid worden van alle andere Nederlandse universiteitsbibliotheken en de bibliotheek van de Hogeschool Utrecht.
Studenten van de Universiteit Utrecht krijgen 50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek.