Aanvragen en lenen bij andere bibliotheken

Als een boek of tijdschrift niet beschikbaar is in de Universiteitsbibliotheek, kunt u in de nationale catalogus PiCarta zien of u het via een andere bibliotheek in Nederland kunt lenen of inzien.

Let op: Vanaf 28 januari 2019 vraagt u aan via Worldcat in plaats van Picarta. Uw IBL-aanvragen zullen via een nieuw systeem (Tipasa) worden verwerkt. U wordt verzocht niet meer saldo op uw IBL-account te storten dan u nodig hebt tot 28 januari 2019. 

Toegang tot PiCarta

Via Universiteitsbibliotheek Utrecht lenen uit andere bibliotheken

U kunt tegen betaling materiaal uit andere bibliotheken aanvragen en lenen via de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Hiervoor heeft u een zogenaamd IBL-account (account voor 'InterBibliothecaire Leen- en kopieaanvragen') nodig.

Aanvragen uit bibliotheken in het buitenland

Boeken en kopieën uit buitenlandse bibliotheken kunt u aanvragen via het formulier Aanvraag boek of tijdschrift(artikel) buitenland. U kunt alleen een aanvraag indienen als u in het bezit bent van een lenerspas of een collegekaart van de Universiteit Utrecht. Betaling kan via uw IBL-account of via een factuur. Kijk op de prijslijst voor de kosten.
Soms wordt materiaal uit het buitenland niet uitgeleend. U kunt het materiaal dan inzien in de leeszaal Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek Uithof.

Kosteloos of met korting lenen bij andere bibliotheken

Als student of medewerker van de Universiteit Utrecht kunt u kosteloos lenen bij alle andere Nederlandse universiteitsbibliotheken en bij de bibliotheek van de Hogeschool Utrecht. U haalt het gereserveerde materiaal daar af.

Studenten van de Universiteit Utrecht krijgen 50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek