Collectie Muziekwetenschap

De collectie Muziekwetenschap bestrijkt de Westerse muziekgeschiedenis vanaf de oudheid tot nu. Daarnaast is literatuur op het gebied van de niet-Westerse muziek aanwezig, voor zover relevant voor de Westerse muziek. De collectie bevat boeken en tijdschriften, audiovisuele materialen en muziekinstrumenten.

Hoe zoek ik in de collectie?

Boeken, tijdschriften en zoeksystemen

  • De boeken staan op onderwerp geordend. U vindt de papieren boeken en e-books (toegang met solis-id) in WorldCat.
  • Een specifiek e-book voor Muziekwetenschap is Marcus van Crevel "Editing Mensural Music since Bellermann. A New Approach to Old Music".
  • U kunt zoeken naar digitale tijdschriften.  Papieren tijdschriften vindt u in WorldCat.
  • U vindt in de aanwinstenlijst een overzicht van nieuw aangeschafte boeken, bladmuziek en cd's.
  • Oudere en minder gebruikte boeken en papieren worden bewaard in het depot en vraagt u aan.

Bladmuziek

De collectie bladmuziek omvat alle terreinen van de Westerse muziekgeschiedenis. De meeste wetenschappelijke edities van het complete werk van componisten zijn aanwezig, naast bij voorbeeld reeksen die gewijd zijn aan bepaalde typen bronnen of muzikale genres, of nationale of regionale muzikale tradities. Het belangrijke repertoire vanaf ca. 1700 is meestal ook in een separate, uitleenbare uitgave aanwezig.
U vindt aanvullende informatie op de pagina over het zoeken naar bladmuziek.

Cd's, dvd's, games, microfiches en microfilms

  • Er is een collectie audiovisueel materiaal, met cd's, dvd's (opera's, speelfilms, documentaire, televisieseries), games, microfiches en microfilms. Het materiaal is te vinden via WorldCat.
  • Games zijn te leen, maar hardware voor games mag alleen worden geleend door studenten die games voor hun opleiding bestuderen.
  • U kunt microfilms en microfiches bekijken op een leesapparaat en er afdrukken van maken.

Foto's: Josquin-archief

Het Josquin-archief bevat duizenden foto's van Midden-Europese, Italiaanse en Spaanse bronnen voor de Franco-Vlaamse polyfonie. De nadruk ligt op bronnen van belang voor het werk van Josquin des Prez. Het archief bevat ook foto's van de Leidse en Bossche koorboeken. U kunt het Josquin-archief raadplegen via de servicebalie van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad.

Foto's: Fotogram-archief

Het Fotogram-archief bevat onder andere foto’s van handschriften op het gebied van de Italiaanse opera tot ca. 1800, en van autografen en vroege afschriften van het werk van Alphons Diepenbrock. U kunt het Fotogram-archief raadplegen via de leeszaal Bijzondere Collecties.

Orgelarchief

De Universiteitsbibliotheek Utrecht beheert een aantal belangrijke archieven van Nederlandse orgelbouwers en orgeldeskundigen. U kunt deze raadplegen in de leeszaal Bijzondere Collecties. Informatie over dit archief en de beschrijving van een aantal archiefinventarissen vindt u in het Utrechts Orgelarchief.

Muziekinstrumenten

De muziekinstrumenten van de Universiteit Utrecht zijn opgenomen in de database Muziekinstrumentencollectie. U vindt hier afbeeldingen en beschrijvingen plus informatie over de herkomst van de instrumenten. De instrumenten zelf worden beheerd door het Universiteitsmuseum.

Tips, achtergronden en training

Voor tips, achtergronden en training bij zoeken naar en omgaan met wetenschappelijke informatie zie Libguides bijvoorbeeld  LibGuide Bijzonder Materiaal als u meer wilt weten over het zoeken in de collectie Muziekwetenschap.

Aanschafwens?

U kunt een aanschafwens indienen via het formulier.

Wie gaat er over de collectie?

Telefoon: 06 13 263 742
Vakspecialist Geesteswetenschappen

Praktische vragen

Heeft u vragen over de dienstverlening van de bibliotheek? Vragen over lenen, verlengen, reserveren? Is er een storing? Heeft u een klacht of suggestie?

Heeft u een vraag over lenen? Vermeld dan uw lenerspasnummer.