Type publicaties

Zoek je een specifiek soort materiaal? Op deze pagina lees je meer over het zoeken naar verschillende publicatietypen.

Artikelen

Artikelen kun je (onder andere) zoeken in deze interdisciplinaire zoeksystemen:

Ga naar onze pagina waar wij de zoeksystemen uitleggen.

Artikelen kun je ook vinden via vakspecifieke zoeksystemen (zoals op het gebied van geneeskunde, psychologie of rechten). Op onze pagina over zoeksystemen per vakgebied kun je vinden welke zoeksystemen voor jouw vakgebied relevant zijn. 

Toegang tot artikelen

Via de universiteitsbibliotheek heb je toegang tot de full text van veel artikelen. Op onze pagina over toegang tot digitale publicaties leer je meer over toegang krijgen tot digitaal gelicentieerd materiaal. 

Artikelen uit papieren tijdschriften uit de collectie kun je inzien door de betreffende tijdschriftaflevering op te vragen bij de bibliotheek en daar af te halen of in te zien. Van verschillende tijdschriften zijn ook de laatste afleveringen te vinden in de open opstelling. Je kunt zelf een scan of (tegen betaling) een kopie van het artikel maken. Op deze pagina lees je meer over scannen en kopiëren.
Ben je niet in de gelegenheid om zelf een scan of kopie te maken? Dan kun je een scan aanvragen. Je ontvangt het artikel als pdf-document in jouw e-mail. Als student of particulier betaal je €6,50 voor deze service. Voor medewerkers van de UU en het UMC is dit gratis. 

Boeken

Zoeken naar boeken doe je met gegevens als auteur, titel, editie etc. of op onderwerp. Meer informatie over het zoeken naar boeken vind je in de Libguide Zoekstrategie (box Waar zoek ik boeken).

Zoeksystemen voor boeken

  • WorldCat Filter op Format: Book om gedrukte boeken en e-books te vinden. WorldCat zoekt in bibliotheken wereldwijd. Gebruik de filtermogelijkheden om jouw resultaat te beperken tot bijvoorbeeld bibliotheken in Nederland, of tot alleen de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
  • Google Books De weergave varieert van volledige/gedeeltelijke tekst tot enkel titelgegevens. Bekijk ook onze pagina over Google Books voor meer informatie. 
  • Je kunt ook in de multidisciplinaire zoeksystemen en zoeksystemen per vakgebied naar boeken zoeken. Filter hiervoor jouw zoekresultaat op boeken (of hoofdstukken).

Boeken lenen en toegang tot e-books

Papieren boeken van de collectie van de bibliotheek kun je lenen.Je kunt ook boeken aanvragen of reserveren. Heeft de Universiteitsbibliotheek Utrecht het niet? Dan kun je het aanvragen uit een andere bibliotheek via het interbibliothecair leenverkeer.

De bibliotheek biedt je rechtstreeks toegang tot de e-books uit de collectie via WorldCat. Je vindt op deze pagina de veel gestelde vragen over e-books.

Proefschriften en scripties

Voor het zoeken naar proefschriften en scripties heb je verschillende mogelijkheden.

Digitale proefschriften van de Universiteit Utrecht vind je via het Netherlands Research Portal en via WorldCat. Bij BASE kun je ook een overzicht van de Utrechtse proefschriften genereren. Papieren versies zijn te vinden in WorldCat. Zoek op auteur, titel, of op onderwerp, eventueel in combinatie met het woord proefschrift, thesis of dissertation.

Je kunt ook zoeken op nationaal niveau via het Netherlands Research Portal of op internationaal niveau via bijvoorbeeld NDLTD (Networked Digital Library of Theses and Dissertations) of OATD (Open Access Theses and Dissertations)Bekijk op databanken.library.uu.nl alle opties voor het zoeken naar proefschriften.

Scripties van studenten van de Universiteit Utrecht waarvan de studenten hebben aangegeven dat ze gepubliceerd mogen worden, zijn openbaar en vrij toegankelijk vindbaar via het Utrecht University Student Theses Repository. Scripties zijn ook vindbaar in WorldCat en Google Scholar op titel en auteur. Scripties blijven 15 jaar openbaar beschikbaar. Dit geldt ook voor scripties die voor september 2021 al openbaar stonden. 

Bijzonder materiaal

De afdeling Bijzondere Collecties van de bibliotheek heeft bijzonder materiaal zoals handschriften, kaarten en atlassen, en oude en bijzondere drukken. Op de website van Bijzondere Collecties en in de LibGuide Bijzonder Materiaal lees je hoe je kunt zoeken in de collectie. 

Krantenartikelen

Er zijn verschillende opties als je wilt zoeken naar krantenartikelen. 

Ander materiaal

Je kunt via de universiteitsbibliotheek ook ander materiaal vinden, zoals bladmuziek en woordenboeken. 
 

Contact

Neem contact op met de bibliotheek via het contactformulier of e-mail.

Naar het contactformulier op topdesk.net (Solis-ID)
Stuur ons een e-mail via bibliotheek@uu.nl