Bladmuziek

Bent u op zoek naar bladmuziek? Hier vindt u alle mogelijkheden op een rij. De collectie bladmuziek is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en niet voor de uitvoeringspraktijk.

Collectie bladmuziek

In WorldCat kunt u via geavanceerd zoeken bij "Format" kiezen voor "Musical Score". Kies bij "Library" voor Utrecht University Library.

Hoe staat de bladmuziek in de kast?

De bladmuziek is geordend naar formaat.

Signatuur 
Pa 4Grote partituur
Pa 8Kleine partituur ("zakpartituur")
KamKamermuziek
KlavKlaviermuziek
Klav oblKlaviermuziek oblong
Kl uittrKlavieruittreksel
ZgZang
SerieOverzichtswerken per componist, genre of tijdsperiode

Oudere en minder gebruikte boeken worden bewaard in het depot en kunt u via Worldcat aanvragen.

Elders in Nederland

U kunt ook in andere Nederlandse bibliotheken zoeken:

  • In Worldcat kunt u via geavanceerd zoeken bij "Materiaalsoort" kiezen voor "Muziekpartituur". Kies bij "Library" voor "Libraries in The Netherlands".
  • Catalogus van de online Muziekbibliotheek van de Omroep
    In deze catalogus, die niet is opgenomen in Worldcat, vindt u klassieke en populaire bladmuziek. Een onderdeel is het volledige archief van arrangementen voor de Nederlandse radio-ensembles vanaf ca. 1940. Muziekschatten is het gedigitaliseerde deel van de collectie. 

Digitale bronnen

Via het internet beschikbare bladmuziek is met name bladmuziek waarop geen copyright rust, d.w.z. meestal werken of uitgaves van 70 jaar of ouder. U dient zich wel te realiseren dat het hierbij vaak om verouderd materiaal gaat dat dus niet voldoet aan de huidige wetenschappelijke inzichten. U vindt in de collectie Muziekwetenschap de nieuwste aan de huidige wetenschappelijke inzichten beantwoordende bladmuziekuitgaven. Voor een overzicht van de belangrijkste bronnen, zie de LibGuide Bladmuziek.

Hulpmiddelen bij het zoeken

U kunt gebruik maken van thematische catalogi (zoals de  oeuvrecatalogus van Johann Sebastian Bach met BWV nummers) om meer gegevens over een compositie te  vinden, bijvoorbeeld een opusnummer. Ook in de Grove Music Online, onderdeel van de Oxford Music Online, wordt per componist een overzicht van works gegeven.
Veel bladmuziek van minder bekende componisten is nooit in druk verschenen, maar bestaat alleen in handschrift. U kunt vaak in Grove Music Online of RISM Online Catalogue of Musical Sources zien of er een gedrukte versie bestaat. Hierin worden ook vindplaatsen van de handschriften vermeld.

Meer informatie?

U vindt in de Libguide Bladmuziek meer informatie.