Bladmuziek

Bent u op zoek naar bladmuziek? Hier vindt u alle mogelijkheden op een rij. De collectie bladmuziek is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en niet voor de uitvoeringspraktijk.

Collectie bladmuziek

In WorldCat kunt u via geavanceerd zoeken bij "Format" kiezen voor "Musical Score". Kies bij "Library" voor Utrecht University Library.

Hoe staat de bladmuziek in de kast?

De bladmuziek is geordend naar vorm.

Signatuur  
Pa 4 Grote partituur
Pa 8 Kleine partituur ("zakpartituur")
Kam Kamermuziek
Klav Klaviermuziek
Klav obl Klaviermuziek oblong
Kl uittr Klavieruittreksel
Zg Zang
Serie Overzichtswerken per componist, genre of tijdsperiode

Oudere en minder gebruikte boeken en papieren worden bewaard in het depot en kunt u aanvragen.

Elders in Nederland

U kunt ook in andere Nederlandse bibliotheken zoeken:

 • In Worldcat kunt u via geavanceerd zoeken bij "Materiaalsoort" kiezen voor "Muziekpartituur". Kies bij "Library" voor "Libraries in The Netherlands".
 • Catalogus van de online Muziekbibliotheek van de Omroep
  In deze catalogus, die niet is opgenomen in Worldcat, vindt u klassieke en populaire bladmuziek. Een onderdeel is het volledige archief van arrangementen voor de Nederlandse radio-ensembles vanaf ca. 1940. Muziekschatten is het gedigitaliseerde deel van de collectie. 

Digitale bronnen

Digitaal beschikbare bladmuziek is met name bladmuziek waarop geen copyright rust, d.w.z. meestal werken of uitgaves van 70 jaar of ouder. U dient zich wel te realiseren dat het hierbij vaak om verouderd materiaal gaat dat dus niet voldoet aan de huidige wetenschappelijke inzichten. U vindt in de collectie Muziekwetenschap de nieuwste aan de huidige wetenschappelijke inzichten beantwoordende bladmuziekuitgaven. Belangrijke bestanden zijn:
 

Digitale bronnen per afzonderlijke componist:

 • Bach Digital Bevat o.a. reproducties van de muziekautografen.
 • GreatBach De volledige werken als PDF-bestanden. Veel alt- en tenorsleutels. Bij de cantates zijn alleen klavieruittreksels beschikbaar, niet de orkestpartijen. Via de "W" op de beginpagina komt u bij de werkenlijst.
 • Beethoven-Haus Bonn: digitales Archiv Bevat o.a. reproducties van de muziekautografen.
 • Digitaler Notenschrank Autografen en gescande oude edities van alle opusnummers van Johannes Brahms.
 • Muziekmanuscripten van Alphons Diepenbrock Alle autografen uit de collectie van het Nederlands Muziek Instituut, gedigitaliseerd in het kader van het project Het Geheugen van Nederland.
 • Händel-Haus Halle Bevat manuscripten, drukken en literatuur.
 • Mendelssohns Werke De door Julius Rietz tussen 1874 en 1877 bij Breitkopf & Härtel uitgegeven Gesamtausgabe.
 • NMA Online Neue Mozart-Ausgabe, ca. 125 banden.
 • Mozart's letters Viertalige editie van de brieven.
 • Schubert-Autographe Bevat reproducties van meer dan 500 muziekautografen en brieven.
 • Robert Schumann's Werke De door Clara Schumann en Johannes Brahms tussen 1879 en 1893 bij Breitkopf & Härtel uitgegeven Gesamtausgabe.

Hulpmiddelen bij het zoeken

U kunt gebruik maken van thematische catalogi (zoals de  oeuvrecatalogus van Johann Sebastian Bach met BWV nummers) om meer gegevens over een compositie te  vinden, bijvoorbeeld een opusnummer. Ook in de Grove Music Online, onderdeel van de Oxford Music Online, wordt per componist een overzicht van works gegeven.
Veel bladmuziek van minder bekende componisten is nooit in druk verschenen, maar bestaat alleen in handschrift. U kunt vaak in Grove Music Online of RISM Online Catalogue of Musical Sources zien of er een gedrukte versie bestaat. Hierin worden ook vindplaatsen van de handschriften vermeld.

Meer informatie?

U vindt in de Libguide Bladmuziek meer informatie.