Artikelen

Bent u op zoek naar artikelen? Hier vindt u alle mogelijkheden op een rij.

Known item search: zoeken naar specifieke artikelen

Heeft u gegevens van het artikel, zoals de exacte titel, woorden uit de titel, de auteur(s) of de naam van het tijdschrift? Voor een known item search geldt:

  • Weet u de exacte titel van het artikel? Zoek in Google Scholar: plaats de titel tussen dubbele aanhalingstekens (".."). Geen treffers? Probeer dan ook nog de gewone Google.
  • Weet u enkel de auteursnaam? Dan zijn Scopus, Web of Science en Worldcat de handigste zoeksystemen.

Digitale tijdschriften

Weet u de titel van het tijdschrift en de jaargang? In het overzicht van digitale tijdschriften vindt u de lopende en afgesloten abonnementen van de bibliotheek op alfabetische volgorde. Ook kunt u zoeken op vakgebied (By subject), of op uitgever (Advanced Search > Vendor). 

UBU-link

Heeft u gevonden wat u zocht? Klik op de titel van het artikel of op de UBU-link die naast de titel staat. Dan krijgt u informatie over de beschikbaarheid van het artikel. 

Zoeken op onderwerp

Zoekt u een artikel op onderwerp? U kunt in de volgende algemene zoeksystemen zoeken:

De systemen bevatten informatie over digitale én gedrukte tijdschriften.

Ook hier geeft de UBU-link informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de bibliotheek.

Er bestaan ook gespecialiseerde zoeksystemen voor een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld:

Wilt u weten welke zoeksystemen voor uw vakgebied van belang zijn? Bekijk de zoeksystemen per vakgebied

Hoe krijg ik het artikel in handen?

U zoekt het desbetreffende tijdschrift op in Worldcat. U kunt meestal alleen op de titel van tijdschriften zoeken, niet op individuele artikelen. 

Het is mogelijk om een kopie van artikel aan te vragen. U ontvangt het artikel als pdf-document in uw e-mail. Raadpleeg de prijslijst om te zien welke kosten hieraan verbonden zijn. 

U vraagt een artikel aan door in te loggen in Worldcat met uw Solis-id. Kies voor My accountIn het vervolgscherm kiest u voor de tab Requested en vervolgens op Create Request.  U kiest hier voor Article and book chapters request. Er verschijnt een formulier waarin u de gegevens van het artikel invult. Vervolgens verzendt u het formulier via de knop Submit Request

Op deze manier kunt u zowel artikelen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht als van andere, ook buitenlandse, bibliotheken aanvragen. 

Andere opties om artikelen in handen te krijgen

  1. Via de auteur: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in zoeksystemen als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs.
  2. Hulp vragen via Twitter: tweet een oproep met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe.

Meer informatie