Utrecht University Repository

Utrecht University Repository is het wetenschappelijk archief van de Universiteit Utrecht. Dit archief is een dienst van de Universiteitsbibliotheek. De inhoud van het archief is doorzoekbaar via NARCIS, de landelijke portal voor wetenschappelijke informatie.

Waarom uw publicaties bewaren in het Utrecht University Repository?

 • Publicaties beter vindbaar en zichtbaar
  Publicaties in het archief zijn zichtbaar in Narcis en vindbaar voor zoekmachines als Google Scholar en BASE search. Er wordt automatisch een koppeling gemaakt van uw universitaire profielpagina naar uw publicatie in het archief.
 • U vergroot daarmee de impact van uw onderzoek
  Waar mogelijk worden publicaties vrij toegankelijk gemaakt (open access). Door open access wordt uw publicatie meer gelezen en is de kans op citaties groter.
 • De wetenschappelijke productie van de universiteit op één plek veilig bewaard
  Samen met de andere wetenschappelijke instellingen in Nederland heeft de Universiteitsbibliotheek afspraken met de Koninklijke Bibliotheek om duurzame bewaring goed te regelen. En uw publicaties blijven beschikbaar via een permanente URL.

Wat doet de bibliotheek voor mij?

De Universiteitsbibliotheek zoekt de full text van publicaties die geregistreerd worden in PURE en voegt deze toe aan het repository. Dit geldt zowel voor publicaties van de UU als het UMCU. U krijgt bericht van de bibliotheek als de publicatie openbaar gemaakt is.

Indien mogelijk komt de officiële uitgeversversie open access beschikbaar in de Utrecht University Repository. De Universiteitsbibliotheek controleert altijd eerst of dit auteursrechtelijk is toegestaan en na welke termijn (embargoperiode). Mocht dit niet toegestaan zijn, dan berichten wij u over alternatieven. Vaak is de openbaarmaking van de laatste auteursversie wél mogelijk.

Wat kan ik zelf doen?

U helpt de bibliotheek door zelf de full text van uw publicatie in PURE toe te voegen. In een aantal gevallen komt de publicatie alleen open access beschikbaar wanneer u zelf actie onderneemt:

 • De uitgeversversie mag niet open access, de auteursversie wel
  De bibliotheek beschikt niet over auteursversies van artikelen en kan deze dus niet beschikbaar stellen zonder uw hulp. U kunt de auteursversie opsturen naar repository@uu.nl of uploaden in Pure, waarna de bibliotheek deze (indien toegestaan) open access beschikbaar maakt.
 • De publicatie is voor 1 januari 2015 in Pure of Metis geregistreerd
  De bibliotheek is op 1 januari 2015 gestart met het toevoegen van full text voor publicaties die in PURE worden geregistreerd. De bibliotheek doet dit niet met terugwerkende kracht voor publicaties die voor die datum al waren geregistreerd. Wanneer u dit zelf doet via PURE, dan controleert de bibliotheek alsnog of open access beschikbaar stellen is toegestaan.
 • Het gaat om een gedrukte publicatie
  De bibliotheek beschikt niet over digitale versies van artikelen in gedrukte tijdschriften en (hoofdstukken in) boeken. Wanneer u deze zelf uploadt in PURE, dan controleert de bibliotheek of open access beschikbaar stellen is toegestaan.

Meer weten?

De regels voor het open access beschikbaar maken van uw publicatie verschillen per uitgever en tijdschrift. Een overzicht van regels per tijdschrift vindt u via SherpaRomeo.

Als u meer wilt weten over publiceren en auteursrecht dan kunt u terecht op de pagina auteursrecht voor onderzoekers van het Auteursrechtinformatiepunt.

Instructies voor het aanleveren van publicaties aan Utrecht University Repository vindt u op het intranet van de UU (alleen voor medewerkers).

Heeft u vragen? Mail naar bibliotheek@uu.nl.