Utrecht University Repository: de groene route naar open access

De groene route in open access publiceren betekent dat u uw artikel deponeert in het Utrecht University Repository. Dit is het online wetenschappelijk archief van de Universiteit Utrecht.

De inhoud van het archief is doorzoekbaar via NARCIS, de landelijke portal voor wetenschappelijke informatie. Daarnaast zijn alle publicaties in het Utrecht University Repository ook vindbaar via de gebruikelijke zoekmachines zoals Google Scholar.

Hoe werkt de groene route?

Uw publicaties worden in het repository opgenomen als u ze invoert in Pure, het onderzoeksinformatiesysteem dat de Universiteit Utrecht gebruikt.

Publicaties uit het huidige en voorgaande jaar

• Voer de publicatie in in Pure
  • Lever hierbij zo mogelijk de finale auteursversie aan

De bibliotheek zoekt, indien nodig, de bijbehorende uitgeversversie en controleert of deze, eventueel na een embargoperiode*, open access kan worden gemaakt.

Publicaties ouder dan twee jaar

• Voer de publicatie in in Pure
  • Lever hierbij de finale auteursversie aan

De bibliotheek controleert dan of de publicatie, eventueel na een embargoperiode*, open access kan worden gemaakt.

Gedrukte publicaties, artikelen uit papieren tijdschriften of (hoofdstukken in) boeken

• Voer de publicatie in in Pure
  • Upload hierbij uw eigen digitale versie

De bibliotheek controleert dan of de publicatie open access kan worden gemaakt.

* Maximaal zes maanden embargo met het amendement Taverne

In 2019 heeft de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) het proefproject 'You Share, We Take Care!' georganiseerd, waarin wetenschappers toestemming aan de universiteit konden geven om publicaties na zes maanden in de repository vrij toegankelijk te maken. Dit is mogelijk door een aanpassing van de Auteurswet (het zogeheten amendement Taverne) die wetenschappers het recht biedt om publicaties openbaar te maken ongeacht door uitgevers opgelegde embargoperiodes. Dit geldt ook als de embargoperiode langer dan zes maanden is, u co-auteur bent, of uw werk is gepubliceerd bij een internationale uitgever.

Met ingang van 2020 is het gebruik van het amendement Taverne ingevoerd bij alle universiteiten.

Meer weten en aanmelden voor de licentieovereenkomst ->

Waarom uw publicaties bewaren in het Utrecht University Repository?

• Publicaties beter vindbaar en zichtbaar
    Publicaties in het archief zijn zichtbaar in NARCIS en vindbaar voor zoekmachines als Google Scholar. Er wordt automatisch een koppeling gemaakt van uw universitaire profielpagina naar uw publicatie in het archief.
  • U vergroot daarmee de impact van uw onderzoek
    Waar mogelijk worden publicaties vrij toegankelijk gemaakt. Door open access wordt uw publicatie meer gelezen en is de kans op citaties groter.

Andere repositories

Er zijn meerdere repositories waar u uw artikel open access beschikbaar kunt stellen, vaak onderverdeeld per vakgebied. U vindt deze in de Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR). U kunt ook Zenodo gebruiken.

Vragen?

Met vragen over Pure kunt u terecht bij uw facultair beheerder van Pure (intranet).

Vragen over het Utrecht University Repository kunt u mailen naar bibliotheek@uu.nl.